Press ESC to close

Nešić: BiH najmanje slobodna država na svijetu

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je da je BiH trenutno najmanje slobodna država na svijetu i da se Republika Srpska, ma koliko to bilo apsurdno, bori za slobodu i suverenitet BiH i da odatle proizlaze svi pritisci na nju.

Nešić je, povodom optužbi da Republika Srpska vodi secesionističke aktivnosti, ocijenio da se te i slične teze ispostavljaju po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

“Oni /stranci/ jednostavno BiH vide kao svoj protektorat, koloniju. Ako kažete da je BiH suverena država i da o njoj treba da odlučuju oni koji žive u njoj, dobijete sa te strane fabrikovane laži”, izjavio je Nešić za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, u BiH je postalo najnormalnije da ambasade pišu zakone i izdaju direktive vlastima šta će raditi i kako, pa kada se neko tome suprotstavi i kaže da mora služiti svojoj državi i svom narodu, dobije odgovor da oni štite interese svojih država.

“U BiH, izgleda, svi imaju interese, a samo oni koji u njoj žive ne smiju da ih imaju. BiH je trenutno najmanje slobodna država na svijetu. Republika Srpska, ma koliko to bilo apsurdno, bori se slobodu i suverenitet BiH i odatle proizlaze svi pritisci na nju”, smatra Nešić.

On je istakao da je nadlijetanje američkih vojnih aviona tokom proslave Dana Republike Srpske predstavljalo zastrašivanje, pritisak i demonstraciju sile.

“Nije mi jasno šta su željeli da postignu, ali oni ne shvataju da identitet i nečija osjećanja ne mogu da nadjačaju bombarderi u niskom letu. Preživjeli smo mi mnoge zulume, ali smo sačuvali identitet”, rekao je Nešić.

On je ukazao da za to nije postojala neophodna saglasnost Predsjedništva BiH, bez čije dozvole ni helikopter Oružanih snaga BiH ne može gasiti požar.

“Zamislite `zajedničku vazduhoplovnu vojnu vježbu` NATO i Oružanih snaga BiH, koje nemaju ni maketu aviona”, dodao je Nešić.

Govoreći o suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Nešić je rekao da je to jedna nušićevska situacija.

“Predsjednik Dodik donese ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a Šmit donese zakon da ga optuži, jer je izvršio svoju ustavnu obavezu”, objasnio je Nešić.

On je objasnio da bi Sud BiH, da je BiH suverena država, koja je utemeljena na vladavini prava, zaštitio ustavnu obavezu predsjednika Srpske da donese ukaz i osporio procesni legitimitet Šmita.

“Kada nemate zakon koji je donesen po ustavnoj proceduri, onda nema ni dela. Ako sudija bude imao hrabrosti da zaštiti osnovna načela vladavine prava, jedini mogući ishod jeste oslobađajuća presuda i – doviđenja, Šmite”, rekao je Nešić.

On je dodao da je Šmit već suspendovao izvršnu i zakonodavnu vlast, pa da neće biti iznenađenje da suspenduje i sudsku, ali će u tom slučaju izazvati krizu sa neizvjesnim ishodom i moraće da ode zbog dosad neviđene destabilizacije zemlje.

Nešić je ocijenio da su Srbi u FBiH, uz sunarodnike na Kosovu i Metohiji, najugroženiji narod u Evropi i dodao da mu se čini da neko želi da na tim prostorima nema Srba.

Postavljajući pitanje kako je bilo Srbima u FBiH zanoćiti nakon nedavnog paljenja nacionalne zastave u Zenici, uz uzvike “Alahu ekber” i “tekbir”, Nešić je ukazao da su se tokom božićnih praznika desili i drugi incidenti poput skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće porodice Šantić u Mostaru.

“Dodajte tome i stalne napade na srpske starice u Vozući i nestanak jedne starice, a da nikada nije otkriven nijedan počinilac tih krivičnih djela”, rekao je Nešić.

On je naglasio da u FBiH ne dozvoljavaju da se ističu vjerske i nacionalne zastave ni tokom vjerskih praznika, za razliku od Republike Srpske, gdje se to praktikuje tokom cijele godine, dodajući da Srbi u FBiH samo mogu da maštaju o zaposlenju u javnom sektoru i jednakom tretmanu.

“Zbog toga su tamo trenutno uglavnom srpski starci i starice, a ukupan broj Srba pao je ispod tri odsto. Teško je, nemoguće, danas biti Srbin u FBiH”, ocijenio je Nešić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *