Press ESC to close

NASA objavila fotografije “nevjerovatne” solarne baklje koja je izazvala radio smetnje

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je fotografije najsnažnije Sunčeve baklje u posljednjih šest godina, vatrenog bljeska na površini Sunca, udaljenog 150 miliona kilometara, koji je bio toliko jak da je na kratko prekinuo radio komunikaciju na pojedinim dijelovima Zemlje.

Agencija je pomoću opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letjelice lansirane 2010. godine koja stalno prati Sunčevu aktivnost, zabilježila slike jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME), prenosi Gardijan.

Bila je to, kako navode iz NASA, sunčeva baklja najvećeg intenziteta klase X, sa potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letjelice i astronaute.

Eksplozija energije u četvrtak izazvala je tokom dva sata radio smetnje u nekim dijelovima SAD i drugim mjestima tokom dana.

Centar za predviđanje vremena u svemiru američke Nacionalne uprave za atmosferu i okeane, nazvao je eksploziju nevjerovatnim događajem i “verovatno jednim od najvećih solarnih događaja sa uticajem na radio veze ikada zabilježenim”.

Centar dodaje da njegovi naučnici analiziraju druge efekte CME “locirane iznad krajnjeg sjeverozapadnog područja sunca”.

To je bila najjača solarna baklja zabilježena od 10. septembra 2017, saopštio je centar.

Većina solarnih baklji klase X koje pogađaju Zemlju ocijenjene su između jedan i devet, a ona od četvrtka je klasifikovana kao X8.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *