Press ESC to close

Napreduju pregovori o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca

Sukob Izraela i Hamasa – 114. dan. Teške borbe nastavljene su u Kan Junisu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guters saopštava da će krivično odgovarati “svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora”. Pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze napreduju, javlja američka novinska agencija AP.

Guteres: Svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora krivično će odgovarati

Generalni sekretar UN Antonio Guteres saopštio je da će krivično odgovarati “svaki zaposleni UN-a umiješan u akte terora”, posle optužbi da je nekoliko radnika UNRVA na neki način učestvovalo u napadu Hamasa 7. oktobra na jug Izraela.

Od 12 umiješanih u taj napad, koji je rezultirao izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze, sa njih devetoro je raskinut ugovor, za jednog je potvrđeno da je mrtav, a identitet preostalo dvoje se još utvrđuje, navodi se u saopštenju Gutersa.

Guteres je, istovremeno, apelovao na vlade da nastave podršku UNRVA, poslije odluke devet zemalja da privremeno obustave finansiranje te agencije UN koja pomaže palestinskim izbjeglicama.

“Svaki zaposleni UN umešan u akte terora biće smatran odgovornim, uključujući krivično gonjenje”, saopštio je Guteres.  

AP: Napreduju pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca

Američki pregovarači napreduju ka sklapanju mogućeg sporazuma kojim bi Izrael na dva mjeseca pauzirao vojne operacije protiv Hamasa u Gazi u zamjenu za oslobađanje više od 100 talaca koji su zarobljeni tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekli su dva neimenovana visoka zvaničnika američke administracije za AP.

Zvaničnici SAD koji su tražili da ostanu anonimni rekli su da novi uslovi sporazuma, koji bi tek trebalo da bude postignut, predviđaju prekid vatre u dve faze.

U prvoj fazi borbe bi prestale kako bi Hamas oslobodio preostale žene, starije osobe i ranjene taoce.

Izrael i Hamas bi, zatim, nastojali da tokom prvih 30 dana pauze razrade detalje za drugu fazu sporazuma, u kojoj bi izraelski vojnici i civili bili pušteni na slobodu.

Novi sporazum, takođe, će zahtijevati od Izraela da dozvoli isporuke većih količina humanitarne pomoći u Gazu.

Iako predloženi sporazum ne bi okončao rat, američki zvaničnici se nadaju da bi takav dogovor mogao postaviti temelje za trajno rješenje sukoba.

Kac pozvao Lazarinija da podnese ostavku

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je šefa Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRVA) Filipa Lazarinija da podnese ostvaku, nakon optužbe da je osoblje te agencije bilo umiješano u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra

“Gospodina Lazarinija, molim da podnese ostavku”, stoji u kratkom tvitu Kaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *