Press ESC to close

Na Izrael ispaljeno blizu 50 raketa iz Libana

Rat između izraela i Hamasa ušao je u 48. dan. Primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koje je dogovoreno uz posredstvo Katara, trebalo bi da stupi na snagu danas u 10 časova po lokalnom vremenu. Prvi izraelski taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze neće biti oslobođeni do petka, izjavio je  predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cahi Hanegbi.

Najmanje 90 Palestinaca uhapšeno na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su noćas najmanje 90 Palestinaca u okupiranoj Zapadnoj obali, od kojih 36 iz sela Azun istočno od Kalkilje i izbjegličkog kampa Arub, saopštilo je Udruženje palestinskih zatvorenika.

Među uhapšenim Palestincima nalaze se i bivši zatvorenici, prenosi Al Džazira.

Kako je navedeno, od početka sukoba 7. oktobra, uhapšeno je 3.130 Palestinaca u Zapadnoj obali.

Na Izrael ispaljeno blizu 50 raketa iz Libana

Na Gornju Galileju u Izraelu ispaljeno je blizu 50 raketa iz Libana, u najvećem bombardovanju od početka borbi na severnoj granici, prenosi danas Tajms of Izrael.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa Hezbolah, navodeći da je ispalila 48 raketa na bazu Izraelskih odbrambenih snaga u blizini Safeda.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima u napadu.

Na snimku, koji se pojavio na društvenoj mreži Iks, vidi se kako je više raketa presretnuto iznad tog područja.

Hezbolah saopštio da je pet njegovih boraca poginulo u izraelskom napadu

U izraelskom napadu na selo Bejt Jahun u južnom Libanu ubijeno je pet boraca libanske militantne grupe Hezbolah, uključujući sina visokog člana Hezbolaha, saopštili su ta militantna grupa i tri dobro obaviještena izvora.

Među poginulima je i sin šefa frakcije te grupe u libanskom parlamentu Mohameda Rada, navodi se u saopštenju Hezbolaha do kojeg su došle RIA Novosti.   

-Izraelska vojska je ubila naše borce dok su obavljali vojnu misiju u južnom Libanu, uključujući Abasa Mohameda Rada – navodi se u saopštenju.

Hezbolah je kasno u srijedu objavio smrt petorice svojih članova, čime je ukupan broj poginulih boraca te grupe od izbijanja nasilja duž granice povećan na 85, preneo je Rojters.

Hezbolah je prethodno najavio napad na 12 izraelskih vojnih ciljeva, uključujući lokacije u blizini granice sa Libanom.

CNN: Odluku o odlaganju dogovora Izrael donio sa Katarom, Egiptom i SAD

Odluku o odlaganju sprovođenja dogovora o razmeni talaca za jedan dan, do petka, donio je Izrael zajedno sa Katarom i Egiptom, a i SAD su učestvovale u tome, izjavio je neimenovani visoki američki zvaničnik za CNN.

On je istakao da je potrebno više vremena da se finaliziraju detalji i da se preduprijede moguće negativne posljedice.

Prema dogovoru, Hamas će, u prvoj fazi, osloboditi 50 izraelskih talaca, djecu, njihove majke i druge žene, u zamjenu za četvorodnevni prekid borbi i oslobađanje 150 Palestinaca – žena i tinejdžera – iz izraelskih zatvora.

Američki zvaničnik je naveo da nema razloga za zabrinutost zbog toga što Izrael još nije dobio imena prve grupe talaca koji će biti oslobođeni, što se očekivalo u srijedu uveče.

Zvaničnik je rekao da bi zabrinutost bila opravdana ako ta lista ne bude dostavljena do večeras.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson prethodno je izjavila da će sporazum i dalje napredovati i izrazila očekivanje da će biti sproveden u petak ujutro.

Votson je istakla da dvije strane razrađuju konačne logističke detalje, posebno za prvi dan implementacije.

-Naše mišljenje je da ništa ne treba prepustiti slučaju dok taoci počinju da se vraćaju kući – rekla je Votson, navodeći da je primarni cilj da se obezbijedi da se oni bezbjedno vrate kući.

 Izraelski zvaničnik je odlaganje prethodno pripisao stranama koje još nisu potpisale dokument koji je dogovoren, dok je drugi izvor rekao za “Tajms of Izrael” da mehanizam za oslobađanje talaca još nije preciziran i da Hamas još nije dostavio spisak prve grupe talaca koje je planirao da oslobodi.

Izraelski zvaničnik: Oslobađanje talaca neće početi prije petka

Prvi izraelski taoci koje Hamas drži u Pojasu Gaze neće biti oslobođeni do petka, izjavio je  predsjedavajući Savjeta za nacionalnu bezbjednost Izraela Cahi Hanegbi, nakon što su zvaničnici Izraela i Hamasa rekli da će dogovor o privremenom primirju i razmjeni talaca stupiti jutros na snagu.

-Pregovori o oslobađanju naših talaca stalno napreduju. Oslobađanje će početi u skladu sa provobitnim dogovorom strana, i ne pre petka – rekao je Hanegbi, a prenosi Tajms of Izrael.

Primirje između Hamasa i Izraela trebalo bi da počne danas

Primirje između Izraela i palestinskog pokreta Hamas koje je dogovoreno uz posredstvo Katara, trebalo bi da stupi na snagu danas u 10 časova po lokalnom vremenu.

Visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je juče da će dogovor o privremenom primirju i razmjeni talaca stupiti na snagu u 10 sati, što je kasnije potvrdio i visoko pozicionirani zvaničnik Izraela, koji je tražio da ostane anoniman.

Izraelski kabinet juče je zvanično objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca.

U objavi se navodi da će sporazumom biti omogućeno oslobađanje otprilike 50 talaca, od oko 240 ljudi otetih tokom terorističkog napada Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of izrael.

Odluka vlade Izraela predstavlja okvir za dogovor koji uključuje tri aneksa: preporuku savjetnika za nacionalnu bezbjednost Cačija Hanegbija, povjerljivi dokument koji je predstavljen kabinetu, ali nije objavljen i spisak od 300 palestinskih zatvorenika koji ispunjavaju uslove za oslobađanje u okviru sporazuma.

Prema odluci, svih 300 palestinskih zatvorenika biće oslobođeno samo pod uslovom da 100 živih talaca, izraelskih državljana ili stanovnika Izraela, bude oslobođeno iz Gaze i vraćeno u Izrael.

U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Prva faza će se odvijati u četiri koraka, sa najmanje 10 talaca koji će biti sukcesivno oslobađani.

U drugoj fazi, Izrael će osloboditi dodatnih 150 palestinskih zatvorenika pod uslovom da 50 dodatnih talaca bude vraćeno u Izrael, istom dinamikom kao u prvoj fazi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *