Press ESC to close

Na izborima u Holandiji pobijedio ekstremni desničar Gert Vilders

Premijera Holandije Marka Rutea na tom mjestu će najvjerovatnije zamijeniti ekstremni desničar Gert Vilders, nakon što je njegova Partije Slobode (PVV) osvojila 37 od 150 sjedišta u parlamentu, prenosi Rojters.

Evropski skeptik Vilders počeće da traži koalicione partnere u četvrtak i zajedno sa Narodnom partijom za slobodu i demokratiju (VVP) na čelu sa Dilan Ješilgoz i Novim društvenim kontraktom (NSC) Pitera Omciga mogao bi da zauzme ukupno 81 mjesto.

“Holandija će biti vraćena Holanđanima i cunami azilanata i migranata će biti zaustavljen,” rekao je Vilders nakon pobjede, dok je Ješilgoz prokomentarisala da je na pobjedniku da dokaže da može da dobije većinu.

Ovakva koalijica bi zahtijevala mjesece pregovora, budući da VVP i NSC ne dijele antievropske ideje PVV-a.

Vilders je u predizbornoj kampanji obećao da će smanjiti holandsko finansiranje Evropske unije, prekinuti imigraciju, i da će blokirati pridruživanje novih članica, uključujući Ukrajinu.

Evropski desničarski lideri, uključujući italijansku premijerku Đorđu Meloni, Slovaka Roberta Fica, mađarskog premijera Viktora Orbana i bivše francuske predsjedničke kandidatkinje Marin le Pen čestitali su Vildersu na pobjedi i pozdravili odluku holandskih glasača.

Novoizabrani premijer prethodno je izjavio da će zabraniti Kuran, odluka koja je privremeno zaustavljena.

Habib el Kaduri, vođa organizacije koja predstavlja holandske Marokance, izjavio je da su uznemirenost i strah ogromni u njegovoj zajednici, koja čini pet odsto populacije Holandije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *