Press ESC to close

Međunarodni sud danas odlučuje o hitnim mjerama za Pojas Gaze

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a 150  ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas. Međunarodni sud danas odlučuje o hitnim mjerama za Pojas Gaze.

Ministarstvo zdravlja: Najmanje 20 Palestinaca ubijeno, 150 ranjeno u redu za hranu

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a 150  ranjeno u izraelskom napadu dok su čekali u redu za hranu u Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas.

Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra rekao je da će se broj mrtvih vjerovatno povećati pošto su desetine teško ranjenih ljudi dovedene u gradsku bolnicu Al-Šifa, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje slučaj, ali je ponovila da ne cilja civile.

Od početka sukoba Izraela i palestinske militantne grupe Hamas 7. septembra u operacijama izraelske vojske poginulo je više od 25.700, a povređeno oko 63.000 Palestinaca u Pojasu Gaze.

Međunarodni sud pravde danas odlučuje o hitnim mjerama protiv Izraela

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) danas će odlučiti da li će odobriti hitne mjere protiv Izraela, nakon optužbi Južne Afrike da operacija izraelske vojske u Pojasu Gaze predstavlja genocid.

Vrhovni sud Ujedinjenih nacija saopštio je da će veće od 17 sudija donijeti odluku u 13 časova po srednjeevropskom vremenu.

Prema prethodno donijetoj presudi, MSP se 26. januara neće baviti glavnim pitanjem genocida, već će samo razmotriti moguće hitne mjere za Pojas Gaze, kako bi se spriječilo da se konflikt pogorša, dok sud pregleda cijeli predmet, što je proces koji obično traje godinama.

Ranije ovog mjeseca, Južna Afrika je zatražila od MSP-a da naredni hitnu obustavu razorne izraelske vojne kampanje u Gazi.

Južnu Afriku je, u međuvremenu, na različite načine podržalo 30 zemalja i organizacija.

Izrael je odbacio optužbe o genocidu i naveo da ima pravo da se brani, kao i da je ciljao je militante Hamasa, ne palestinske civile.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *