Press ESC to close

Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanijahua

NjUJORK – Međunarodni krivični sud /MKS/ zatražio je nalog za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i lidera Hamasa Jahje Sinvara, na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze, izjavio je glavni tužilac MKS-a Karim Kan.

Kan je u intervjuu za Si-En-En naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa – Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea – i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Sudijski panel MKS-a razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Kan je rekao da su među optužbama protiv Sinvara, Hanijea i Masrija “istrebljivanje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napadi u zatočeništvu”.

Prema njegovim riječima, među optužbama protiv Netanjahua i Galanta su “izazivanje istrebljenja, izgladnjivanje, zabrana humanitarne pomoći i namjerno gađanje civila tokom sukoba”.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *