Press ESC to close

Mađarski parlament usvojio zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta

Mađarski parlament usvojio je danas zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta s ciljem da se država odbrani od onoga što je vladajuća stranka Fides nazvala “neprimjereno političko miješanje stranih lica ili grupa”.

Novi zakon je izglasan u trenutku brojnih neslaganja i sukoba premijera Mađarske Viktora Orbana sa Evropskom unijom oko pitanja demokratskih prava u Mađarskoj i s ciljem da se ojača kampanja vladajuće stranke Fides uoči predstojećih izbora za Evropski parlament koji se održavaju sledećeg juna, prenosi Rojters.

Orban je zaprijetio da će staviti veto na odluku o pomoći EU Ukrajini i izrazio je protivljenje započinjanju pregovora o članstvu Ukrajine u EU na samitu u Briselu koji se održava ove nedjelje.

U okviru novog zakona, koji je u mađarskom parlamentu usvojen sa 141 glasom “za” i 50 protiv, biće uspostavljeno posebno tijelo koje će istraživati i pratiti rizike od političkog miješanja.

Takođe, zakonom se predviđa krivično kažnjavanje stranaka ili grupa koje se kandiduju na mađarskim izborima ukoliko se dokaže da dobijaju finansijsku podršku iz inostranstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *