Press ESC to close

Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savjet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

-Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini – napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži Iks, nakon sastanka Evropskog savjeta u Briselu.  

-Vratićemo se na to pitanje sljedeće godine nakon odgovarajuće pripreme –  dodao je Orban.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedjelja, javlja BBC.

On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara.

Evropski savjet juče je odlučio da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, a da status kandidata za članstvo u Uniji dodijeli Gruziji.

Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom, ali je, kako bi omogućio da ta odluka bude donijeta, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju.

Savjet je potvrdio nepokolebljivu podršku Unije  nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica i “njeno inherentno pravo na samoodbranu”.

Evropski savjet potvrdio je i nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da nastavi da pruža snažnu političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu koliko god je to potrebno.

-Evropska unija i njene države članice nastaviće da se bave hitnim vojnim i odbrambenim potrebama Ukrajine – dodaje se u zaključcima.

Kako se navodi, Evropski savjet posebno insistira na važnosti blagovremene, predvidive i održive vojne podrške Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni fond i Misiju vojne pomoći EU, kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica.

Evropski savjet istakao je i da postoji hitna potreba da se ubrza isporuka projektila i municije, posebno u okviru inicijative od milion metaka artiljerijske municije, i da se Ukrajini obezbedi više sistema protivvazdušne odbrane.

-Vojna podrška i bezbednosne obaveze biće obezbeđene uz puno poštovanje bezbjednosne i odbrambene politike određenih država članica i uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica – dodaje se u zaključcima.

Navodi se da će se nastaviti intenzivni globalni napori i saradnja sa Ukrajinom i partnerima iz svih regiona svijeta, kako bi se osigurala najšira moguća međunarodna podrška “sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru” i ključnim principima i ciljevima ukrajinske mirovne formule.

-Rusija i njeno rukovodstvo moraju biti u potpunosti odgovorni za vođenje agresorskog rata protiv Ukrajine i za druge najteže zločine po međunarodnom pravu, kao i za ogromnu štetu prouzrokovanu njenim ratom – navodi se u zaključcima.

U njima se dodaje i da Evropski savjet podstiče napore da se uspostavi tribunal za krivično gonjenje, kako se tvrdi, “zločina agresije protiv Ukrajine”, koji bi uživao najširu međuregionalnu podršku i legitimitet, kao i budući mehanizam kompenzacije.

Evropski savjet ponovo je pozvao Rusiju i Bjelorusiju da hitno osiguraju bezbjedan povratak u Ukrajinu “sve protivpravno deportovane i prebačene ukrajinske dece i drugih civila”.

Navodi i da je EU odlučna da dodatno oslabi sposobnost Rusije da vodi rat, uključujući kroz dalje jačanje sankcija, i kroz njihovu punu i efikasnu primjenu i sprečavanje njihovog zaobilaženja, posebno za robu visokog rizika, u bliskoj saradnji sa partnerima i saveznicima.

Osudio je kontinuiranu vojnu podršku ratu koju, kako navodi, pružaju Iran, Bjelorusija i Severna Koreja i apelovao na sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskom ratu. 

-Evropska unija će nastaviti intenzivan rad sa partnerima na suzbijanju lažnih ruskih narativa i dezinformacija o ratu –  dodaje se u zaključcima Evropskog savjeta.

Naglašava se važnost bezbjednosti i stabilnosti u Crnom moru i da je od vitalnog značaja da ukrajinski izvoz žitarica bude održiv i da stigne do svjetskih tržišta.

U zaključcima se napominje da će EU nastaviti da podržava Moldaviju i Gruziju u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju kao posledicom rata u Ukrajini.

Evropski savjet naveo je da podržava zaključke Saveta za opšte poslove EU o proširenju, koji su doneti 12. decembra, ali nije pomenuo Srbiju, koja je dio tih zaključaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *