Press ESC to close

Lagumdžija radi za SAD, a ne za BiH

Odluka Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama, koju predvodi Zlatko Lagumdžija, da na posljednjoj sjednici Generalne skupštine ne podrži rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma predstavlja sraman i licemjeran čin, ali i otkriva da se spoljna politika BiH vodi u Vašingtonu, a ne u Sarajevu.

Kaže ovo za “Glas Srpske” profesor međunarodne politike Srđan Perišić osvrćući se na sjednicu ovog međunarodnog tijela, koja je održana 19. decembra, a na kojoj se glasalo o ruskoj rezoluciji, odnosno dokumentu pod naslovom “Suzbijanje veličanja nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma”.

Prema riječima Perišića, “uzdržanost” BiH prilikom ovog glasanja na najbolji način pokazuje ko, u stvari, vodi spoljnu politiku BiH te koliko je ona licemjerna ako se uzme u obzir kako su narodi na ovim prostorima stradali tokom Drugog svjetskog rata.

– Tako je bilo kako u vreme Bisere Turković, tako i sada u doba Elmedina Konakovića. A zašto to rade? Žele obezbediti podršku Amerike da se obračunaju sa Republikom Srpskom. Zaboravljaju na onu izjavu Henrija Kisindžera da je opasno biti neprijatelj Amerike, ali i da je još gore biti prijatelj – navodi Perišić.

Kako kaže, Rusija već više od decenije potencira to pitanje u svijetu, jer su u Moskvi još 2012. shvatili da nacizam jača u Evropi te da je na sceni jedan sraman pokušaj revizije istorije Drugog svjetskog rata, da se poraženi prikažu kao žrtve, a žrtve kao agresori.

– Naravno da je onda u prvom planu Rusija, koja je najveći stradalnik tog rata. Na tom spisku su Srbi. Zašto SAD ne žele da podrže ovu rezoluciju, pa zato što su one oživele nacizam i upotrebile ga protiv Rusije u Ukrajini. Na taj način su u Vašingtonu našli proksi ratnike. Pogledajte i kako se unutar EU Hrvatskoj oprašta i toleriše ustaštvo. Svi koji su nekada ratovali protiv Rusije u Drugom svetskom ratu, sada su dobri momci i u njima SAD vide neke nove ratnike – kaže Perišić.

Inače, za pomenutu rezoluciju glasalo je 118 država članica ovog tijela, 49 je bilo protiv, a 14 uzdržano, među kojima i BiH. Države koje nisu htjele da podrže ovaj dokument, koji još od 2012. godine Rusija svake godine predlaže, bile su zapadne zemlje, ali i države koje su tokom Drugog svjetskog rata činile Osovinu. Na spisku su Australija, Austrija, Kanada, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Češka, Mađarska, Španija, Italija, Holandija, Velika Britanija, SAD… Među uzdržanim zemljama bile su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija, Belgija, Danska, Estonija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Ukrajina… Interesantno, 2021. godine ovoj rezoluciji su se protivile samo dvije države, SAD i Ukrajina. Međutim, naredne godine “kolektivni Zapad”, uključujući bivše sile Osovine Njemačku, Italiju, Austriju i Japan, prvi put je glasao protiv teksta koji je predložila Moskva. I tada je BiH bila uzdržana.

A šta uopšte piše u pomenutoj rezoluciji? Izražena je zabrinutost zbog širenja raznih ekstremističkih političkih partija, ideologija i grupa rasističkog ili ksenofobičnog karaktera, uključujući neonaciste i skinhedske grupe. Oštro su osuđeni i svi incidenti koji veličaju i promovišu nacizam. Rezolucijom se takođe preporučuje da zemlje preduzmu odgovarajuće konkretne mjere, “uključujući i u oblasti zakonodavstva i obrazovanja, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u oblasti ljudskih prava, kako bi spriječile reviziju istorije i rezultata Drugog svjetskog rata i negiranje zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina”.

Stav SAD i EU

U obrazloženju zašto je bio protiv ove rezolucije, predstavnik SAD je naglasio da rezolucija Moskve nije ozbiljan napor u borbi protiv nacizma i antisemitizma, već da je to sramotan trik da se opravda agresorski rat u Ukrajini. Predstavnik Češke, govoreći u ime Evropske unije, odbacio je termin denacifikacija, dodajući da takvo izvrtanje narušava razumijevanje holokausta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *