Press ESC to close

Košarac: BiH ne može napraviti ključni iskorak dok postoji OHR

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da su u njegovom fokusu interesi Republike Srpske koje će zastupati na sastanku o evropskom putu BiH sa evropskim zvaničnicima u Briselu, 5. decembra.

“Srpska podržava evropski put BiH i zagovara da se 14 ključnih prioriteta sprovodi u paketu. Partneri iz Federacije BiH na to nisu pristali. Pod patronatom američke Ambasade i okupatora /Kristijana/ Šmita oni sada kalkulišu, pokušavajući da izbjegnu raniji politički dogovor u kojem su obećali, između ostalog, usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi strane sudije konačno otišle iz ove institucije”, istakao je Košarac.

On je rekao da je jasno i EU i domaćim strukturama da BiH ne može i neće napraviti ključni iskorak sve dok OHR postoji u zemlji, te da se to pogotovo neće desiti u prisustvu Šmita, nelegitimnog visokog predstavnika, koji uzurpira tu poziciju.

“Ne postoji logičan razlog, niti bilo kakvo opravdanje da gube energiju pokušavajući da nas uvjere u suprotno. Suverena zemlja može u EU. Kolonija ne. BiH će biti suverena isključivo onda kada legitimno izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda budu donosili odluke, bez uplitanja stranaca u unutrašnja pitanja”, konstatovao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je dodao da je to, uostalom, princip za koji se zalaže Republika Srpska i da od toga neće odustati.

“Dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda u okviru dejtonske BiH – jedino je moguće rješenje koje ima bilo kakvu perspektivu, pa i onu evropsku. Suludi su pokušaji Šmita i dijela zapadnih zemalja da sa strukturama iz Federacije BiH modeliraju druga rješenja, protivna interesima i stavovima Srpske”, naveo je Košarac na “Instagramu”.

On je upitao kako je moguće da se bilo šta dogovara bez Republike Srpske, a onda joj se to naknadno servira. “Zar stvarno mislite da smo naivni i da ćemo vam aplaudirati, bespogovorno prihvatajući vaše zamisli? Gospodo, šta je vaš cilj i šta želite postići tim?”, upitao je Košarac.

Košarac je poručio da je Republika Srpska prepoznala njihove namjere i da neće dozvoliti da uruše poziciju i ustavni kapacitet Srpske, niti da gaze po slobodnoj izbornoj volji građana Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *