Press ESC to close

Kanadski major: Kineski avion ispalio signalnu raketu ispred našeg helikoptera

Kineski borbeni avion ispalio je signalne rakete ispred kanadskog vojnog helikoptera, iznad međunarodnih voda u Južnom kineskom moru prošle nedjelje, što su kanadski vojni zvaničnici nazvali “nepromišljenom akcijom koja je mogla da rezultuje obaranjem letjelice”.

“Rizik po helikopter se sastojao u tome što su signalne rakete išle ka elisi ili motorima, što je nebezbjedno, neprofesionalno”, rekao je major Rob Milen, oficir pri Kraljevskoj kanadskoj fregati HMCS Otava, odakle je poletio helikopter “Sikorski sajklon”, prenio je Si-En-En.

Ovo je drugi incident koji je kanadski helikopter imao sa kineskim lovcima, a Milen je dodao da su kineski lovci bili na 30 metara od helikoptera.

Takođe, dodao je da su Kanada i neke druge zemlje imale bliske avionske susrete sa kineskim avionima, ali i da je ovo rijetka situacija u kojoj je akcija preduzeta protiv helikoptera.

Prvi incident dogodio se iznad međunarodnih voda, na oko 60 kilometara od Paracelskih ostrva u sjevernom dijelu Južnog kineskog mora, a i drugi se dogodio kod Paracela, na oko 40 kilometara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *