Press ESC to close

Kako će predsjednički izbori u Rusiji uticati na rat

Analitičari kažu da će Rusija vjerovatno nastojati da povrati inicijativu u Ukrajini u vojnom pritisku tokom oštrog zimskog perioda, uoči predsjedničkih izbora u martu, na kojima sadašnji prvi čovjek Vladimir Putin traži novi mandat tokom kojeg bi ostao u Kremlju najmanje do 2030. godine.

Nakon što je godinu dana provela ukopana među snažno utvrđenom linijom fronta kako bi potisnula kontraofanzivne napore Kijeva, istraživački centar Instituta za proučavanje rata sugeriše da Rusija sada pokreće napade duž ogromne linije fronta i nastoji da povrati inicijativu.

Međutim, istraživački centar je skeptičan u pogledu uspjeha bilo kakvog zimskog pritiska Moskve. Institut za proučavanje rata napominje da Ukrajina koristi oštrije vremenske prilike da izgradi sopstvena utvrđenja u dijelovima linije fronta, “čuvajući na taj način ljudsku snagu i sredstva za buduće ofanzivne napore”, prenosi Telegraf.

“Teški vremenski uslovi su vjerovatno usporili brzinu ruskog napredovanja duž većeg dijela linije fronta, povećali ruske gubitke i dodatno narušili moral ruskih vojnika”, navodi istraživački centar.

Prema centru, uspostavljanje ukrajinskih taktičkih odbrambenih pozicija će najverovatnije ojačati sposobnosti ukrajinskih snaga da se brane od tekućih i skupih ruskih napada sa manje sopstvenih snaga i/ili uz manje žrtava u odbrani.

“Uspostavljanje ukrajinskih taktičkih odbrambenih pozicija može postati odskočna daska za buduće ukrajinske ofanzivne operacije gdje i kada ukrajinske snage odluče da ponovo pokrenu ofanzivne operacije”, dodaje centar u izvještaju.

Institut za proučavanje rata kaže da je ruskim vojnicima naređeno da pojačaju napade na ukrajinske snage uoči ruskih predsjedničkih izbora kako bi podržali Vladimira Putina.

Putin želi da njegove snage u napadu tokom najizazovnijih zimskih vremenskih uslova impresioniraju ruske glasače, dodaje institut.

“Ruske snage su pod pritiskom da u potpunosti preuzmu i održe inicijativu u prvim mjesecima 2024. prije predstojećih martovskih ruskih predsjedničkih izbora”, dodaje institut.

Analitičari kažu da Putin želi da iskoristi svoju invaziju na Ukrajinu kao središnji dio svoje predizborne kampanje. On je potvrdio da će se kandidovati na izborima u petak na ceremoniji dodjele medalja u Kremlju za vojnike.

Ruske snage napadaju grad Avdijevku u blizini Bahmuta na liniji fronta u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa od početka novembra 2023.

Rat u Ukrajini počeo je u februaru 2022. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *