Press ESC to close

Helez će morati da tužilaštvu obrazloži tvrdnje o vojnim kampovima

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez će navode o postojanju vojnih kampova na području Republike Srpske morati vrlo brzo, već ove sedmice, obrazložiti Tužilaštvu BiH, piše “Dnevni avaz”.

Prema istom izvoru, u prilog Helezu ne idu ključi podaci, a to je informacija Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH koja je odmah reagovala i obavijestila Savjet ministara i predsjedavajuću Borjanu Krišto da ne raspolažu podacima o postojanju bilo kakvih vojnih kampova.

OBA i Tužilaštvo BiH jedine su institucije koje su nadležne za provjeru ovih navoda, a Helezove tvrdnje, ne samo da nisu vjerodostojne, nego su u sferi nagađana i priče “rekla-kazala”, navodi izvor ovog lista.

List piše da bi Helez, zbog unemiravanja javnosti, i kako stoje stvari, lažnih tvrdnji, umjesto “terorista” za koje tvrdi da učestvuju u vojnim vježbama, mogao biti taj koji će biti procesuiran i koji će zaraditi optužnicu.

Prema svemu sudeći, “obavještajni” Helez pobrkao je ruske teroriste i ersoft klubove na teritoriji Republike Srpske, naveo je izvor “Avaza”.

O istoj mogućnosti piše i “Euroblic”, navodeći da ersoft moderan borbeni sport koji postoji u BiH od 2009. godine, te da u FBiH postoji savez koji čini desetine klubova, dok je u Srpskoj u pitanju skroman broj.

List navodi da su nakon Helezove izjave na društvenim mrežama objavljene fotografije Ersoft kluba “Vukovi” sa Pala kako, navodno simuliraju vojnu vježbu, ali se ispostavilo da je riječ o sportskoj igri i da oružje nije pravo.

Osnivač ovog kluba Marko Đoković istakao je da je primarna djelatnost Kluba simulacija vojnih vježbi i vještina.

– Naš klub postoji od oktobra prošle godine i okuplja 40-50 članova. Tu su momčići od 14 godina, pa do istaknutih sportskih radnika koji imaju više od 50 godina – pojasnio je Đoković.

On je naveo da Klub radi transparentno i regulisan je zakonski.

– Pozvao bih ministra odbrane, medije i sve zainteresovane ljubitelje prirode da dođu na naše treninge i vide šta, gdje i kako radimo. Imamo humanitarne akcije, te druženja sa klubovima iz Federacije BiH, Srpske i regiona, a naša oprema je većinom nabavljena u FBiH. Smiješno je da nas neko povezuje sa nekim vojnim kampovima – kaže Đoković.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez izjavio je da na području Republike Srpske postoje vojni kampovi za obuku i da su to paravojne formacije. “Locirani su, pratimo ih i možemo ih lako eliminisati”, rekao je Helez, istakavši da cijeli proces vode “neki ljudi iz Rusije”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *