Press ESC to close

Goganović: Uvođenje vojnog roka u BiH neozbiljna priča, u startu osuđeno na propast

SARAJEVO – Uvođenje vojnog roka u BiH je neozbiljna priča koja je u startu osuđena na propast, izjavio je Srni zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Na pitanje Srne da prokomentariše sve češće pisanje federalnih medija o uvođenju obaveznog vojnog roka u BiH, Goganović je odgovorio da to uopšte ne može biti tema dok je na snazi postojeći Zakon o odbrani i da je poznato da je obavezno služenje vojnog roka bilo prije Reforme odbrane, dakle, dok je postojala Vojska Republike Srpske i Vojska Federacije BiH.

“Reforma odbrane, koja je provedena tada uz posredovanje međunarodne zajednice i NATO Štaba u BiH, predvidjela je profesionalnu vojsku i ukidanje vojnog roka. Ne razumijem kako bilo kome takve ideje mogu uopšte padati na pamet. Istraživanja pojedinih nevladinih organizacija na tu temu koja tom pitanju prilaze selektivno, ne bih komentarisao”, rekao je Goganović.

Da bi se u BiH razgovaralo o uvođenju obaveznog vojnog roka, pojasnio je Goganović, morali bi ući u izmjene zakona o odbrani, zakona o službi i niza podzakonskih akata.

“Oni koji potenciraju ovu priču, trebaju da znaju da time narušavaju osnovne principe Reforme odbrane i automatski vraćaju na stanje prije nje. Reforma odbrane počiva na principima jedinstvenih Oružanih snaga, profesionalnoj službi i ukidanju služenja vojnog roka”, istakao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara.

On je ocijenio da Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara treba prvenstveno da ulaže u poboljšanje uslova boravka i rada pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim lokacijama, inače će se doći u situaciju da i profesionalna vojna lica počnu napuštati službu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *