Press ESC to close

Farmeri gađali jajima Evropski parlament i palili vatru

BRISEL- Farmeri su ušli u Brisel kako bi izvršili pritisak na samit lidera EU da učine više da im pomognu oko poreza, povećanja troškova i jeftinog uvoza i gađali su jajima Evropski parlament, palili vatre u blizini zgrade parlamenta i koristili vatromet.

Prema procjeni policije, glavne saobraćajnice u Briselu, srcu EU, blokiralo je oko 1.000 traktora.

Na jednom traktoru je postavljen transparent na kome piše “Ako volite zemlju, podržite one koji je obrađuju”, dok farmeri iz Belgije i drugih evropskih zemalja pokušavaju da učine da se njihov glas čuje na sastanku lidera EU.

Na drugom transparentu je pisalo “Nema farmera, nema hrane”.

Policija pod punom opremom raspoređena je na barijerama ispred zgrade u kojoj se održava samit EU, nekoliko blokova dalje od zgrade Evropskog parlamenta gdje su parkirani traktori na centralnom trgu.

Farmeri kažu da nisu plaćeni dovoljno, da ih država guši taksama i ekološkim propisima i da se suočavaju sa nepoštenom konkurencijom iz inostranstva.

Oni su već obezbijedili nekoliko mjera, uključujući prijedloge izvršne komisije bloka da se ograniči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublaže pojedini ekološki propisi o ugarima.

U Francuskoj, gdje farmeri protestuju sedmicama, Vlada je odustala od planova za postepeno smanjenje podsticaja za poljoprivredni dizel i obećala je veću pomoć.

Međutim, farmeri kažu da to nije dovoljno i protesti su se proširili na druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju, Španiju i Portugaliju.

Iako kriza poljoprivrednika nije zvanično na dnevnom redu samita EU, o njoj će se sigurno razgovarati, barem na marginama.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Evropska komisija treba da zastupa interese evropskih farmera protiv onih iz Ukrajine, a na obratno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *