Press ESC to close

Evo kako će EU trošiti zamrznuti ruski novac

Ambasadori zemalja članica Evropske unije postigli su danas dogovor u načelu o tome da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava koriste za vojnu pomoć Ukrajini, saopštilo je belgijsko predsjedništvo EU.

“Taj novac će biti korišćen kako bi se podržao oporavak i vojna odbrana Ukrajine u kontekstu ruske agresije”, objavilo je belgijsko predsjedništvo na platformi “X”.

Predsjednica Evropske komisije pozdravila je ovaj politički dogovor.

“Nema jačeg simbola i nema veće koristi od tog novca nego da se Ukrajina i čitava Evropa učine sigurnijim mjestom za život”, navela je Fon der Lajen na mreži X.

Savjet Evropske unije odobrio je u februaru rezoluciju koja daje pravni osnov za to da se profit od zamrznute ruske imovine iskoristi za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Savjeta.

Tada je navedeno da je Savjet je donio odluku da centralni depozitari, koji drže imovinu ruske Centralne banke u vrijednosti većoj od milion evra, treba posebno da obračunavaju vanredni saldo gotovine akumuliran kao rezultat restriktivnih mjera EU, kao i da moraju da drže te prihode na posebnim računima.

Lideri EU prošle su u martu saopštili da bi EU mogla da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u roku od nekoliko mjeseci u okviru plana koji uključuje kupovinu oružja za Kijev.

Od početka rata u Ukrajini, zemlje članice EU i zemlje grupe G7 zamrzle su oko polovinu ruskih deviznih rezervi, u iznosu od oko 300 milijardi evra, pri čemu se oko 200 milijardi nalazi u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije koja pruža finansijske usluge Euroklir.

Evropska centralna banka je upozorila da bi slanje sredstava od zamrznute ruske imovine Ukrajini dugoročno moglo da predstavlja rizik za reputaciju evropske valute, i pozvala da se pronađe drugi način za finansiranje Kijeva.

Moskva je ranije upozoravala da će odgovoriti na eventualnu odluku EU da dobit od zamrznutih sredstava Rusije pošalje Ukrajini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *