Press ESC to close

Elektroprivreda BiH iskazala spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse

Elektroprivreda BiH je izrazila spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse, potvrđeno je za Klix.ba.

Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, odnosno trenutno važeći Aneks na Ugovor zaključen između JP Elektroprivreda BiH, Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) ističe posljednjeg dana ove godine odnosno 31. decembra 2023.

Iz JP Elektroprivreda BIH ističu da su izrazili spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse i aktivnosti koje provodi su u skladu sa Zakonom o javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakonom o Javnom servisu radio-televizije Federacije BIH, kojima se reguliše naplata RTV taksa.

Upravni odbor BHRT-a jučer je pismom upozorio vlasti i međunarodne organizacije da je upitno poslovanje ove medijske kuće te je istakao kako bi se to moglo spriječiti.

Kako su konstatovali, neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i s takvim prihodom gomilaju gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

Rukovodstvo BHRT-a je zatražilo da se novim ugovorom s EP BiH implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu javnom radiotelevizijskom sistemu u Bosni i Hercegovini, ali da još nema dogovora ovom pitanju.

Ukazali su na dugovanja entitetskih javnih emitera prema BHRT-u.

“Prema tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji Bosne i Hercegovine. Napominjemo da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 75 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija FBiH duguje BHRT-u 15 miliona za pružene usluge”, obrazložili su.

Tvrde da RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse te da od sredine 2017. na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu marku. Također su podsjetili da se RTV taksa u FBiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem EP BiH vrši naplatu struje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *