Press ESC to close

Eksplozije u Zaporoškoj oblasti i Hersonu, Rusi granatirali Kupjansk

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 696. Nastavlja se raketiranje ukrajinske teritorije – eksplozije odjekuju u Hersonu i u dijelu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva. Nakon proboja u Donjeckoj Narodnoj Republici i oslobađanja mjesta Veselo, uslijedili i masovni napadi na položaje ukrajinske vojske duž ostatka linije fronta.

PVO Ukrajine oborila četiri drona „šahed“

Protivvazdušna odbrana oborila je tokom noći četiri od sedam bespilotnih letjelica „šahed“ u četiri regiona Ukrajine, saopštile su Oružane snage te zemlje.

Snage PVO su dejstvovale u oblastima Odesa, Nikolajev, Čerkasi i Hmeljnicki.

Ruske snage gađale Kupjansk

Ruske trupe su jutros granatirale Kupjansk u oblasti Harkov iz artiljerije, oštetivši stambenu zgradu, saopštio je na Telegramu Oleh Sinjehubov, načelnik Harkovske oblasne vojne uprave.

„Oštećen je stambeni objekat. Na krovu je pronađena neeksplodirana granata. Nisu prijavljene žrtve“, napisao je Sinjehubov.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruske snage odbile su četiri napada ukrajinske vojske

– Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;

– Ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Šumi u Belogorovki u DNR;

– Ruska vojska odbila je tokom prethodnog dana 10 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 150 vojnika,

– Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 320 vojnika, haubicu „msta-b „ i artiljerijsko oruđe D-20;

– Oružane snage Rusije uništile su ukrajinski radar „iris-t „ njemačke proizvodnje;

– Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske u oblasti Rovnopolja na južnodonjeckom pravcu i uništile ljudstvo protivnika u Konstantinovki u DNR;

– Oružane snage Rusije oborile su 20 ukrajinskih dronova, kao i jedan projektil višecjevnog raketnog sistema „hajmars „,

Kijev: Ruski raketni nosač s osam „kalibra“ u Crnom moru

Ukrajinske pomorske snage saopštile su da su dva ruska ratna broda raspoređena u Crnom moru, uključujući jedan nosač krstarećih raketa „kalibr“, s ukupnom salvom do osam projektila, prenosi Ukrinform.

Takođe, Rusija je, kako se navodi, rasporedila jedan ratni brod u Azovsko, a jedan u Sredozemno more.

Bijela kuća upozorava Kongres na brzi poraz Ukrajine bez pomoći

Zvaničnici Bijele kuće upozorili su članove američkog Kongresa da će Ukrajina biti poražena u roku od nekoliko nedjelja ili mjeseci ukoliko Vašington ne pruži Kijevu novi paket vojne pomoći, javio je En-bi-si njuz, pozivajući se na izvore.

Saradnici predsjednika Džozefa Bajdena otvoreno su rekli zakonodavcima na privatnom sastanku u srijedu da bi Rusija mogla da pobijedi u ratu za nekoliko nedjelja, u najboljem slučaju, mjesecima, ako Kongres ne odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini narednih dana.

Bijela kuća je takođe zabrinuta da bi izgledi da Bajden odustane od obećanja da će Sjedinjene Države podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“ mogli da utiču na poverenje u sposobnost Vašingtona da ispuni svoje obaveze od strane njegovih ključnih saveznika, posebno južnog Koreje i Japana, prenosi TV kanal.

Istovremeno, kako je prenio Blumberg, Bajden je izrazio nadu da će Senat već sledeće nedjelje moći da razvije zakon o granici koji će zadovoljiti i demokrate i republikance.

Republikanci su u Kongresu tražili oštrije imigracione mjere u zamjenu za podršku paketu od 110 milijardi dolara koji uključuje sredstva za vojnu pomoć Ukrajini i Izraelu. 

„Mislim da ćemo sledeće nedjelje, barem u Senatu, moći nešto da smislimo“, poručio je Bajden.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo jedinice Oružanih snaga Ukrajine na području Nesterjanke, Rabotina i Verbova.

Ruske snage izvele su raketne napade na dio Zaporoške oblasti

Ruske snage izvele su raketne napade na dio Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, a tom prilikom uništeni su objekti infrastrukture, saopštio je šef lokalne administracije Jurij Malaško.

Istovremeno, predstavnik vojne administracije Hersonske oblasti takođe tvrdi da su eksplozije odjeknule i u dijelovima Hersona koji su pod kontrolom Kijeva, a da su mete takođe bili objekti infrastrukture.

Ni u jednom izvještaju nije precizirano o kojim tačno objektima je riječ.

Jedinice ruskih raketnih lansera „tornado-S“ izvele su napad na kupjanskom pravcu

Jedinice ruskih raketnih lansera „tornado-S“ izvele su napad na privremene položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu i tom prilikom nanijela gubitke i ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, njihov položaj otkriven je uz pomoć dronova, nakon čega je izveden neočekivan napad.

Procjena je da je ukrajinska vojska u tom napadu ostala bez 560 vojnika osam borbenih vozila, 26 automobila i osam jedinica artiljerije.

Ruski jurišni helikopteri Ka-52 izveli su napad na položaje ukrajinske vojske na svatovsko-kremenskom pravcu i tom prilikom likvidirali ljudstvo i uništili ukrajinsku vojnu tehniku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Piloti su iskoristili sve prednosti „aligatora“, letjeli su na izuzetno niskim visinama i dolijeteli izuzetno blizu ukrajinskih položaja odakle su otvorili vatru. Nakon izvršenja zadatka su izvršili protvraketni manevar i vratili se u bazu.

Ruska jedinica naoružana haubicom „msta-B“ uništila je jednu ukrajinsku samohodnu artiljeriju „gvozdika“

Ruska jedinica naoružana haubicom „msta-B“ uništila je jednu ukrajinsku samohodnu artiljeriju „gvozdika“ koja se nalazila na desnoj obali Dnjepra, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Paljba je izvedena iz zaklona na udaljenosti od oko 20 kilometara, a nišanjenje je izvedeno iz pomoć bespilotnih letjelica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *