Press ESC to close

Dogovoren prekid vatre u Pojasu Gaze i fazna razmjena talaca

Četrdeset sedmi dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Postignut sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi radi oslobađanja pedeset talaca Hamasa, odnosno 150 Palestinaca koje Izrael drži u zatvorima. Katar posrednik dogovora. Bijela kuća poručila da neće podržati proširenje izraelskih vojnih akcija na jug Pojasa Gaze, ukoliko ne postoji konkretan plan kojim se štite civili. Evropska unija saopštila da nema dokaza da pomoć koja se šalje Palestincima ide Hamasu.

Izraelska vojska: Taktička pauza u dva naselja u Kan Junisu

IDF poziva civile u gradu Džabalija i kvartu Šejaja na sjeveru Gaze da se kreću na jug tokom dnevnog humanitarnog koridora koji je otvoren do 16 časova.

Vojska se sve više prodire u Hamasovo uporište Džabaliju i velika je vjerovatnoća da je sljedeća Šejaja.

Vojska takođe najavljuje da je današnja taktička pauza u dva naselja u Kan Junisu.

Fon der Lajen: EU će iskoristiti primirje da poveća isporuke humanitarne pomoći

Predsednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen oglasila se povodom dogovora o primirju između Izraela i Hamasa i obećala je da će EU nastojati da iskoristi pauzu u borbama za povećanje isporuka humanitarne pomoći u taj region.

“Svim srcem pozdravljam postignuti sporazum o oslobađanju 50 talaca i pauzi u neprijateljstvima. Svaki dan koji provedu kao taoci terorista je previše za sve majke i djecu. Dijelim radost porodica koje uskoro ponovo mogu da zagrle svoje najmilije. Zahvalna sam svima onima koji su posljednjih nedjelja neumorno radili i posredovali u ovom sporazumu. Pozivam teroristički Hamas da odmah oslobodi sve taoce i omogući im da se bezbijedno vrate kući”, navodi se u saopštenju fon der Lajenove, prenosi londonski Gardijan.

Prema njenim riječima, Evropska komisija će učiniti sve da iskoristi pauzu za humanitarnu intervenciju u Gazi.

“Zamolila sam komesara Janeza Lenarčiča da poveća naredne isporuke u Gazu što je prije moguće, kako bi se ublažila humanitarna kriza”, navodi se u saopštenju fon der Lajenove.

Broj ubijenih novinara u konfliktu Izraela i Hamasa porastao na 53

Broj ubijenih novinara u ratu Izraela i Hamasa dostigao je 53, a među žrtvama se nalazi 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca, prenosi Si-En-En pozivajući se na Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

“CPJ takođe istražuje nepotvđene izvještaje o drugim novinarima koji su ubijeni, nestali, uhapšeni, povrijeđeni ili im je prijećeno,” naveo je Komitet, dodavši da je to najviši broj novinara nastradalih u konfliktu od 1992. godine od kada se prati statistika.

Najnovije žrtve su libanski novinari, ubijeni tokom izraelskih vazdušnih napada na južni dio države, saopštio je Al Majdin, poslodavac nastradalih reportera.

Izraelska vojska se oglasila povodom ubistva novinara i saopštila da istražuje slučajeve.

“Ovo je mjesto otvorenog sukoba i dešavaju se razmjene vatre. Prisustvo u Gazi predstavlja opasnost”, naveo je IDF.

IDF: Napadnuto više lokacija Hamasa u Gazi, uključujući tunele

Izraelske odbrambene snage kažu da nastavljaju da djeluju u pojasu Gaze, pri čemu se kopnene snage sukobljavaju sa operativcima Hamasa, a izvode se udari na infrastrukturu te palestinske paravojske.

Kako se navodi, izraelske snage izvele su brojne vazdušne napade na lokacije Hamasa sa kojih je pucano na trupe, kao i racija na jednu kuću gdje je pronađeno oružje.

IDF dodaje da je ciljala infrastrukturu tunela Hamasa u severnoj Gazi.

I mornarica je takođe izvela napade na lokacije Hamasa duž obale, uključujući stambenu zgradu iz koje su, kako tvrdi IDF, snajperisti Hamasa otvarali vatru na kopnene snage.

Sedam Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Zapadnoj obali

Sedam Palestinaca ubijeno je jutros na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Šest osoba bile su meta izraelskog udara dronom, javila je ranije u srijedu zvanična palestinska novinska agencija Vafa.

Kako dodaje agencija, izraelske snage su ubile još jednog Palestinca u blizini grada Kalkilije.

Izrael objavio spisak Palestinaca koji bi mogli da budu pušteni

Izrael je objavio spisak 300 Palestinaca koji bi mogli biti pušteni na slobodu, u skladu sa dogovorom između Izraela i Hamasa.

Abas pozdravlja humanitarno primirje u Gazi

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozdravio je postizanje humanitarnog sporazuma između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, i pozvao na postizanje šireg rješenja koje će imati “međunarodni legitimitet“.

Doha: Pedeset talaca Hamasa biće fazno oslobađano u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca

Vlada Katara je najavila sprovođenje sporazuma o primirju između Izraela i Hamasa koji će doneti četvorodnevnu obustavu borbi, navodeći da će za jedan dan objaviti kada će tačno stupiti na snagu primirje tokom kojeg će 50 talaca Hamasa biti fazno oslobađano u zamjenu za oslobađanje 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael.

U saopštenju se navodi da će oslobođeni sa obe strane biti žene i deca, a očekuje se i veći priliv humanitarne pomoći opkoljenoj Gazi, prenosi AP.

Sjedinjene Države i Egipat su takođe bili uključeni u pregovore o zaustavljanju oružanih borbi i oslobađanju oko 240 talaca koje drže Hamas i drugi militantne frakcije u Gazi.

Oslobađanje talaca počeće otprilike 24 sata nakon što dogovor odobre sve strane, rekao je danas visoki zvaničnik Bijele kuće koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o ovim pitanjima.

U međuvremenu predsjednik SAD Džozef Bajden u utorak je pozdravio dogovor Izraela i Hamasa i oslobađanje zarobljenih talaca.

SZO: U Gazi ubijena naša zaposlena zajedno sa svojom šestomjesečnom bebom

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u Pojasu Gaze ubijena jedna od njenih zaposlenih zajedno sa svojom šestomjesečnom bebom.

Ona je ubijena u bombardovanju kuće njenih roditelja na jugu Gaze, navodi se u saopštenju SZO, prenosi Gardijan.

Kako je navedeno, u toj kući je poginulo oko 50 članova njene porodice i zajednice, koji su se tu sklonili.

“Dima Abdulatif Mohamed Alhaj (29) bila je ključni deo tima SZO za traumu i hitne slučajeve, a dio organizacije je bila od 2019. godine. Alhaj je bila divna osoba sa blistavim osmehom, vedra, pozitivna i veoma poštovana”, ističu iz SZO.

Četvorodnevni prekid vatre u Gazi radi oslobađanja pedeset talaca

Vlasti u Kataru objavile su jutros da je napravljen značajan napredak u postizanju rješenja za sukob u Pojasu Gaze, prvi od početka rata prije više od mesec i po dana.

Dogovoreno je da Hamas oslobodi pedeset izraelskih talaca, žena i djece, koje su oteli 7. oktobra.

Primirje će trajati najmanje četiri dana, a Izrael je saopštio da će za svakih narednih deset talaca koje Hamas oslobodi biti produženo za jedan dan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *