Press ESC to close

Dodik: Srpska sve stabilnija i uređenija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Srpska Dan Republike obilježava kao bolja, jača, te politički i institucionalno stabilnija i uređenija.

“Polaganjem vijenaca za poginule borce i žrtve fašističkog terora, kao i poginule borce u Drugom svjetskom ratu, te za 12 banjalučkih beba počinjemo obilježavanje Dana Republike”, rekao je Dodik novinarima nakon što je položio vijence na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci i Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

On je istakao da Republika Srpska pokazuje sposobnost da upravlja procesima i egzistira u otežanim okolnostima u kojima pojedine zemlje Zapada vode hibridni rat protiv nje.

“Taj rat podrazumijeva specifične mjere kojima možemo da svjedočimo posljednjih mjeseci i dana. U svakom slučaju mi smo veoma odlučni da očuvamo stabilnost i mir uz poštivanje ustava Srpske i BiH. Time želimo da sačuvamo tekovine mirovnog procesa koji je završen u Dejtonu i kojim je podaren politički sistem u BiH kojim se podrazumijeva visoka samostalnost i autonomija Srpske. To je ono što hoćemo i čemu težimo”, poručio je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska pokazala da je zajednica ljubavi i solidarnosti.

“Proslavili smo mnoge praznike posljednjih dana i svim ljudima koji slave Božić želim mir i blagostanje uz tradicionalni pozdrav: `Mir Božiji – Hristos se rodi!`”, poručio je Dodik.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *