Press ESC to close

Dodik sa šefom diplomatije Bjelorusije: Intenzivniji bilateralni odnosi u zajedničkom interesu

MINSK – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar inostranih poslova Bjelorusije Sergej Alejnik potvrdili su da je u zajedničkom interesu intentiviranje cijelog seta bilateralnih odnosa.

Dodik i Alejnik su razgovarali o načinima intenziviranja saradnje u različitim oblastima, uključujući industriju, zdravstvo, obrazovanje i naučnotehnološku saradnju, javila je bjeloruska novinska agencija Belta, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Na sinoćnjem sastanku je fokus bio i na međunarodnoj agendi, uključujući regionalnu bezbjednost.

Dodik, koji predvodi delegaciju Srpske u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, danas će se sastati sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, predviđeni su susreti Dodika sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Dodik se juče sastao sa zamjenikom ministra privrede Bjelorusije Aleksandrom Ogorodnikovom, te posjetio akcionarsko društvo “Holding kompaniji Belkommunmaš”, koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

Delegacija Srpske je posjetila i državnu instituciju “Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplataciju i hematologiju”, gdje je u prisustvu Dodika potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije u oblasti kadaverične medicine.

U delegaciji Srpske su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić i počasni konzul Bjelorusije u BiH Nedeljko Elek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *