Press ESC to close

Dane Čanković: Fašizam i nacizam nisu iskorijenjeni 1945. godine

Piše: Čanković Dane, Predsjednik SNP – Izbor je naš

Uticaj zla, čiji je izvor sam satana (a može li biti neko drugi), je neuništiv u ljudskom društvu. Takvo zlo je degenerisalo „desni ekstremizam“ koji je u Drugom svjetskom ratu doživio najmračniju formu i odnos među ljudima i to kroz fašizam i njemački nacizam. Donio je čovječanstvu ogromnu represiju, stradanje i pokazao svu neljudskost, jer je iza njega bila sila, koja je u suštini protiv čovjeka po Božijoj Blagodati.

Ali fašizam i nacizam nisu 1945. godine iskorijenjeni, već samo privremeno pobijeđeni.

Bez obzira što se danas pojavljuju neonacisti, daleko su opasniji oni i ona ideologija koja se pobijeđenom fašizmu i nacizmu iz 1945. godine suprotstavlja novim, u suštini, istim fašizmom i nacizmom, ali koji je presvučen novim obmanama i lažima, a sa istim ciljem i novim nazivom. Možda je danas takvu ideologiju najbolje nazvati „nepravedna globalizacija“ čija je ideja vodilja čovjekosmaknuće. Takav presvučeni fašizam i nacizam lukavo, tajno ili javno podržava i pojedince ili veće grupe današnjih otvorenih neonacista.

Ljudska percepcija je jedinstven mehanizam, često lišen kritičnog i objektivnog stava. Ono što se vidi u medijima a posebno na televiziji zbog „mističnog“ osjećaja autoriteta, naša svijest razumije kao nespornu istinu, a ponekad i kao lično iskustvo. I zbog toga su moguće razne manipulacije. Najbolji primjer je današnja Ukrajina, u kojoj možda 5 procenata njenih građana je istinski zadojeno otvorenim ili presvučenim neonacizmom, u stanju su da naprave ambijent u kojem gotovo svi građani su podložni njihovim uticajem.

Snaga „nepravedne globalizacije“ zloupotrebljava i Ukrajince za ostvarivanje „globalističkih“ ciljeva u borbi protiv Rusije. Sprečavaju bilo kakav prekid borbe i postizanje mira. Na taj način omogućuju V. Zelenskom da nastavi sada već nelegitimnu diktaturu jer mu je mandat predsjednika Ukrajine istekao 21. maja o.g. a novi izbori nisu održani.

Kolika je podrška nekih sa zapada neonacizmu može se vidjeti i kroz lični primjer Zurbeja Aleksandra Anatola, koji je obučavan na Zapadu a poginuo na ukrajinskom ratištu.

Zurbej Aleksander Anatol

Mobilni telefon vojnika 20. odvojenog bataljona specijalne namene Oružanih snaga Ukrajine, vojna jedinica A4438 (u daljem tekstu 20 OBSpN), redova A. Žurbeja (Zhurbei Alekander Anatolievič, rođen 23.03.1976, pozivni znak „Električar“), likvidiran krajem aprila ove godine. U aprilu ove godine, kao rezultat analize metapodataka fotografskih materijala sadržanih u navedenim sredstvima komunikacije, utvrđeno je da je stranac u maju 2023. godine prošao obuku u Rimu (Italija, koordinate 42.069222, 12.330179). U Rzeszov-Jasionka (Poljska, koordinate 50.111873, 22.003657). Mobilni uređaj takođe sadrži materijale koji ukazuju na privrženost A. Žurbeja nacističkoj ideologiji (nacistički pozdrav, simboli Trećeg rajha).

Građani, za sada mirnih zapadnih gradova ne trebaju zanemariti činjenicu da se u njihovoj okolini obučavaju i njihovi sugrađani, neonacisti koji odlaze na ukrajinska ratišta. Tamo će jednog dana morati doći do mira, a onda veliki broj onih koji su obučeni i spremni da ubiji, vratiće se u gradove Zapadne Evrope. Šta će tada biti, možemo da pretpostavimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *