Press ESC to close

Danas se obilježava 21. godišnjica ubistva Zorana Đinđića: Politička pozadina nikada nije otkrivena

Premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i ministri položit će u 10 sati vijence u dvorištu Vlade, na mjestu na kojem je Đinđić ubijen

U Beogradu će danas biti obilježena 21. godišnjica ubistva premijera Srbije i nekadašnjeg lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića.

Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i ministri položit će u 10 sati vijence u dvorištu Vlade, na mjestu na kojem je Đinđić ubijen.

Povodom godišnjice ubistva, organizacija Novi optimizam održat će u 12 sati tribinu “Pucanj u budućnost Srbije – Gdje smo 21 godinu kasnije”, a Demokratska stranka u 19 sati tribinu “Srbija kao nedovršena država – Kako do slobodnih i poštenih izbora”.

Vanredno stanje

Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Vlada je nekoliko sati poslije ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji “Sablja” uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Osnivač Demokratske stranke

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine.

Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsjednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsjednika Vlade januara 2001. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *