Press ESC to close

Čović: Vlasti Srpske da definišu gdje će biti apelaciono odjeljenje Suda BiH

BEČ – Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas u Beču da, ako već postoji dogovor da Apelaciono odjeljenje Suda BiH treba biti u Republici Srpskoj, onda predstavnici vlasti u Srpskoj trebaju definisati gđe je najpogodnije.

”Ne vidim sa te strane bilo kakvo ograničenje. To je klasično političko pitanje, ne pravno. Nadam se da će na kraju biti tako dogovoreno”, pojasnio je Čović.

Kada je riječ o sankcijama najbližim saradnicima predsjednika Republike Srpske, Čović je istakao da bilo kakve sankcije bilo kome u BiH u proteklih 30 godina nisu ništa dobro donijele.

Čović je ocijenio da put u EU ne ide uz instituciju visokog predstavnika, bilo kakvo tumačenje bilo kakvih bonskih ovlaštenja.

“Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz BiH, ali i uticaja na Ustav i zakone u BiH”, zaključio je Čović.

On je uvjeren da će BiH narednog četvrtka dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces sa EU.

“Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava dala doprinos tom razmišljanju uz sve različitosti i bogatstvo koje BiH ima”, ocijenio je Čović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je nakon panel-diskusije da se u BiH ide prema istom cilju, te da je vrijeme da konačno sazrije ideja da nema alternative razgovoru, dogovoru i kompromisu.

Nikšić je istakao da je važno da se prave iskoraci.

“Iskreno se nadam da ćemo dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, otvoriti pregovore, a onda smatram da bi to trebalo da se relaksiraju naši unutrašnji odnosi”, rekao je Nikšić novinarima u Beču.

Govoreći o Zakonu o sudu u BiH i tome zašto Apelaciono ođeljenje ne može da bude u Banjaluci, on je naglasio da je to političko pitanje o kojem još nije postignut dogovor, kao i da kompromis podrazumijeva da niko ne dobije 100 odsto i ne izgubi 100 odsto.

Nikšić je rekao da apelaciono ođeljenje može biti u Istočnom Sarajevu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *