Press ESC to close

Čović: BiH je na prekretnici

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se BiH nalazi na prekretnici i upozorio da, ako do kraja februara ne sprovede važne reforme neće skoro dočekati novu priliku da otvori pregovore o članstvu u EU, što se očekuje u martu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je zajedno sa holandskim kolegom Markom Ruteom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen ranije ove sedmice bio u Sarajevu, pozvao je vlasti da u narednih šest mjeseci izmijene nekoliko zakona, uključujući Izborni i izrazio uvjerenje da će u martu ove godine Evropski savjet odobriti otvaranje pristupnih pregovora.

-Vrijeme ističe, a ova struktura neće dočekati drugu priliku za približavanje EU. Ulazimo u krajnju neizvjesnost ako ovo ne riješimo – rekao je Čović.

Dodao je da vjeruje da su vladajući dovoljno “hrabri” da sprovedu reforme koje traži Evropska komisija, prenijela je Hina.

Čović je sinoć za RTV HB rekao da je Konaković prvi koji je rekao da Bošnjaci ne treba Hrvatima u BiH da biraju člana Predsjedništva.

I danas, dodao je, kada pričaju sa predstavnicima međunarodne zajednice svi kažu da “nema smisla da se Hrvatima biraju predstavnici, da ikad više bude taj Komšić” i dodao da, kada dođe trenutak da se to dogovori ništa se ne desi.

Čović je kazao da je Konaković bio najkonstruktivniji u tom smislu i “prvi koji je o tome govorio” i u Neumu pre tri godine i danas”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *