Press ESC to close

Ćeranić: Napad Irana na Izrael neće dovesti do proširenja sukoba

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerzitet u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je Srni da ne vjeruje da će napad Irana na Izrael dovesti do proširenja sukoba na tom području, te da je to bio iznuđen odgovor Irana i da je glavno pitanje kako će Izrael odgovoriti na napad.

“Što se tiče direktnog uključivanja Irana u rat sa Izraelom, oni su tu veoma obazrivi i djeluju snagama koje snabdijevaju logistikom kao što je prvenstveno Hezbolah”, naveo je Ćeranić.

On je rekao da je Iran odgovorio na izraelski napad na njihovo diplomatsko predstavništvo u Damasku i taj odgovor je bio najavljen.

“Iran je u napadu koristio rakete starijeg datuma i dronove koje ni Rusi više neće od njih da kupuju jer su se pokazale neefikasnim. S druge strane, mnogo je skuplje obaranje tih raketa i dronova i ono je u ekonomskom smislu mnogo veći izdatak za Izrael”, ocijenio je Ćeranić.

On smatra da je ovo bi iznuđen odgovor Irana i da je glavno pitanje kako će Izrael odgovoriti na napad.

“SAD traže od Izraela da ne uzvraća, a sudeći po nekoj dosadašnjoj praksi za očekivati je da će gađati položaje Hezbolaha u Siriji, Libanu”, naveo je Đeranić.

Prema njegovim riječima, Iran je u ekonomskom aspektu preduzeo određene korake, Izrael je potrošio rakete, a u političkom smislu Iran je odgovorio ali je pokazao da ne želi agresiju, te su već rekli da je operacija za njih završena.

Iran je sinoć lansirao eksplozivne bespilotne letjelice i ispalio projektile na Izrael u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, nakon napada na iransku Ambasadu u Siriji za koji je okrivio Izrael. Izraelska vojska je saopštila da je oborila većinu projektila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *