Press ESC to close

Branković: U UN odjeknuli govor Cvijanovićeve i svjedočenja srpskih logoraša

BEOGRAD – Bivši ambasador Srbije pri UN Branko Branković ocijenio je da su obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na sjednici Savjeta bezbjednosti i svjedočenje osam srpskih logoraša iz BiH u Njujorku sigurno imali jak odjek u UN.

Branković je istakao da sjednice Savjeta bezbjednosti prate sve članice UN, njih 193, dok su na panelu na kojem su govorili srpski logoraši u sjedištu UN gotovo sve zemlje imale svoje predstavnike, koji su iz prve ruke mogli da čuju potresna svjedočenja srpskih žrtava rata u BiH.

-Cvijanovićeva je u obraćanju na sednici o BiH vrlo sažeto, lepo, čisto i jasno objasnila sve šta je i kako je trebalo da se kaže. To je još jedan dodatak panelu, ali i celoj diplomatskoj akciji Srbije pre toga u UN – rekao je Branković Srni.

On smatra da je efekat nastupa Cvijanovićeve i svjedočenja srpskih logoraša značajan, ali ne vjeruje da je to promijenilo percepciju članica UN o događajima u Srebrenici i BiH tokom rata.

-Percepcija velikog broja članica UN je takva da oni znaju da u Srebrenici nije bilo genocida. To je percepcija i ovih što predlažu rezoluciju o Srebrenici. I njima je sve jasno, ali je predlažu iz političkih razloga – rekao je Branković.

Prema njegovoj ocjeni, velike sile koje su pokrenule rezoluciju o Srebrenici odlučile su se na to iz političkih razloga.

-Zapadne sile u Ukrajini su propale do daske, NATO im se polako raspada, dok na Bliskom istoku ne znaju šta da rade. Zato su smislili ovu rezoluciju kako bi njenim usvajanjem dobili neke poene – zaključio je Branković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *