Press ESC to close

Božić po gregorijanskom kalendaru, Božićno bdijenje u crkvama širom BiH

Rimokatolička crkva i svi hrišćani koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas slave Božić, najradosniji praznik kojim se obilježava rođenje Isusa Hrista. Misa ponoćka, odnosno Božićno bdijenje održana je u crkvama širom BiH.

Značajan broj vjernika se okupio na ponoćki u Sarajevu, alii u Tuzli, Zenici, Mostaru i drugim gradovima, prenosi Kliks

Fra Ivan Šarčević predvodio je misu ponoćku u crkvi svetog Ante u Sarajevu, a prethodno je u Sarajevu u katedrali Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup monsinjor Tomo Vukšić predvodio Misu Bdijenja ili „malu ponoćku“ gdje su se takođe vjernici okupili u velikom broju.

-Sa željom da se, po našem obraćenju, u nama Isus na duhovan način rodi, zauvijek nastani i ostane, svim sveštenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Hristovim vjernicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinarijatu želim blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2024. godinu – rekao je nadbiskup Vukšić u božićnoj poruci.

Misa ponoćka uoči Božića održana je u svim zeničkim župama, a u crkvi Svetog Ilije održana je centralna svečanost.

Misi prisustvovao veliki broj vjernika, a poslane su poruke da u ovoj noći punoj osjećanja pronađemo ono istinsko, čistoću djeteta, u sebi i otvorimo se prema drugima i tražimo oprost.

-Božić je trenutak kada sa sobom svodimo račun i vidimo šta smo utjelovili, vrednote ili materijalizam – kazao je župnik fra Marko Kepić.

Vjernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Običaj je da se u crkve postave jasle potiče iz 13. vijeka. Božićno vrijeme je od prvih početaka ovog praznika vezano za svjetlo, tačnije za izvor svih svjetlosti, Sunce i posebno Boga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *