Press ESC to close

Bolton: Tramp će povući SAD iz NATO-a ako pobijedi na izborima

Džon Bolton, Trampov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, smatra da bi bivši predsjednik SAD-a, ako pobijedi na izborima, pokušao povući Ameriku iz NATO-a.

Dok američki saveznici razmišljaju o kontroverznim komentarima Donalda Trampa koji ohrabruju Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve doprinosa budžetu NATO-a, više bivših Trampovih savjetnika upozorava u nadolazećoj knjizi Džona Boltona da će bivši predsjednik tražiti službeno povlačenje SAD-a iz NATO saveza ako osvoji drugi mandat.

U “Povratku velikih sila”, koji će biti objavljen 12. marta, bivši visoki američki dužnosnik, koji je služio i u Trampovoj i Bajdenovoj administraciji, rekao je da ako Tramp porazi predsjednika Džoa Bajdena u novembru “SAD će izaći iz NATO-a.”

“NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći”, rekao je Bolton, prenosi CNN.

Trampovo omalovažavanje američkih bezbjednosnih obaveza proteže se i na njihove uzajamne odrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general Džon Keli, koji je služio kao Trampov šef osoblja Bijele kuće.

“Poenta je u tome da on nije vidio apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, opet, snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu, snage odvraćanja”, rekao je Keli u novoj Boltonovoj knjizi.

“Mislio je da je (Vladimir) Putin dobar tip i da je Kim (Jong Un) bio dobar tip da smo stjerali Sjevernu Koreju u ugao. Njemu je to bilo kao da podstičemo te tipove. ‘Da nemamo NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari.'”, prisjetio se Keli.

Visoki članovi administracije koji su govorili u knjizi također su opisali kako je Tramp bio blizu povlačenja SAD-a iz saveza, koji je ključni temelj zapadne sigurnosti protiv Rusije, u svom prvom mandatu i upozorio da će vjerojatno ići dalje u drugi.

Bijela kuća zgrožena

Tramp poručio da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune

“Čini se da su demokrati i hvatači medijskih bisera zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsjednikom Trampom, ali Evropa je vidjela smrt i uništenje pod Obamom-Bajdenom, a sada još više smrti i uništenja pod Bajdenom”, rekao je portparol Trampove kampanje Džejson Miler za CNN.

“Predsjednik Tramp natjerao je naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtijevajući da plate, ali Bajden se vratio dopustivši im da iskoriste američke porezne obveznike. Kad ne plaćate troškove odbrane, ne možete se iznenaditi što dobivate više rata.”

U “Povratku velikih sila”, više savjetnika detaljno prepričava kako je Tramp zamalo uklonio SAD iz NATO-a na samitu 2018. u Briselu.

“Uvijek je drečao, buncao i skakao gore-dolje, a često bi se vrtio u smislu: ‘Pa, ja sam pametniji od njih’, i sve to”, rekao je Keli, opisujući Trampov način razmišljanja u Briselu. Kelly je rekao da je Trampu pokušao objasniti važnost NATO-a na način za koji je vjerovao da bi ga predsjednik razumio. Kelijev pristup uključivao je kombinaciju objašnjavanja onoga što je zapravo moguće i onoga što bi ga moglo učiniti lošim. U slučaju istupanja iz NATO-a Keli je Trampu pokušao poručiti da vrijedi i jedno i drugo.

Bivši visoki američki funkcioner rekao je da je Tramp tadašnjem predsjedniku Zajedničkog štaba generalu Marku Majliju i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu izdao naredbe da se SAD povuče iz NATO-a.

Uprkos žestokom protivljenju tom potezu, smatrali su predsjednikovu uputu “zakonitom naredbom” i izradili su planove za izvršenje povlačenja.

Bolton se s iskrenim strahom prisjeća samita iz 2018.

“Iskreno, bilo je zastrašujuće jer nismo znali što će učiniti do posljednjeg trenutka. I mislim, mislim da je gotovo rekao da će izaći iz NATO-a, a onda se povukao”, rekao je Bolton.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *