Press ESC to close

Bez incidenata na defileu i koncertu, prisustvovalo više od 10.000 građana

Svečani defile u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske i koncert na Trgu Krajine, kojima je prisustvovalo više od 10.000 građana, protekli su mirno i bez ijednog evidentiranog incidenta, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, iz kojeg zahvaljuju građanima što su odgovornim ponašanjem doprinijeli da 9. januar bude proslavljen mirno i dostojanstveno.

– MUP je povodom proslave Dana Republike Srpske preduzeo planske mjere bezbjednosti radi održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na području cijele Republike Srpske – ističe se u saopštenju.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević pohvalio je policijske službenike MUP-a Srpske koji su još jednom pokazali profesionalnost i efikasnost u izvršavanju poslova i zadataka, bilo da su učestvovali u svečanom defileu ili u obezbjeđivanju događaja 8. i 9. januara u Republici Srpskoj.

Nizom manifestacija u protekla dva dana u Banjaluci i u svim opštinama i gradovima Republike Srpske svečano je obilježen Dan Republike.

Kruna proslave bio je svečani defile sa 3.400 učesnika u Banjaluci, svjetlosni spektakl sa 200 dronova, te sinhronizovani vatromet sinoć u Beogradu, Banjaluci i opštinama i gradovima Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *