Press ESC to close

Bajden: Pomogli smo Izraelu da obori skoro sve projektile

Predsjednik SAD Džozef Bajden rekao je da su SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve bespilotne letjelice i rakete koje su lansirane iz Irana.

“Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle sedmice premjestila avione i razarače za odbranu od balističkih projektila u region”, rekao je Bajden u obraćanju naciji.

On je dodao da je “zahvaljujući ovim raspoređivanjima i izvanrednoj vještini” pripadnika vojske, Amerika pomogla Izraelu “da obori skoro sve dolazeće bespilotne letjelice i projektile”.

Bajden je napomenuo da su Iran i snage sa kojima Teheran sarađuje u Jemenu, Siriji i Iraku pokrenuli vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu i da najoštrije osuđuje te udare.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će SAD preduzeti sve neophodne mjere da zaštite svoje snage na Bliskom istoku, kao i Izrael.

On je napomenuo da Vašington ne želi sukob sa Iranom, ali da osuđuje “nepromišljene napade bez presedana od strane Irana i njegovih saradnika”.

“Pozivamo Iran da odmah zaustavi sve dalje napade, uključujući napade od strane snaga sa kojima sarađuje, i da deeskalira tenzije. Ne tražimo sukob sa Iranom, ali nećemo oklijevati da djelujemo u cilju zaštite svojih snaga i podrške u odbrani Izraela”, naglasio je Ostin.

On je dodao da su američke snage oborile “desetine projektila i bespilotnih letjelica na putu ka Izraelu, lansiranih iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *