Press ESC to close

Anto Marinčić: Primirje

Nakon bure koja se podigla poslije nametanja Izmjena izbornoga zakona od strane (ne)legitimnog Schmidta, poslije mnogobrojnih izjava koje su varirale od onih najtežih, najcrnjih prema tom njegovom postupku, do onih koje su tu odluku dizale u nebesa, nastupilo je malo zatišje. Dva su bitna razloga tom trenutnom primirju,  domaći, a i strani političari ispucali su sav svoj arsenal, a drugi je priprema strategije, odgovora, na to što se u Jadnoj našoj događa.

Iako se to znalo i prije nego je Švabo nametnuo te izmjene nije zgoreg ponoviti – Srbi su protiv tih nametanja, Bošnjaci-muslimani su za, a Hrvati?

E tu je malo teže doći do odgovora. Pomalo je apsurdno, da oni koji su najviše oštećeni nametanjem tih izmjena, rekao bih sramežljivo osuđuju te izmjene. Ali da pojasnimo zašto su Hrvati u Dragoj našoj najviše pogođeni, odnosno zašto su te izmjene u prvom redu imale za cilj oštetiti Hrvate. Već 16. godina Bošnjaci-muslimani biraju Hrvatima „njihovog“ člana Predsjedništva BiH. Ovaj fenomen, zapravo pojašnjava bit problema funkcioniranja Bosne i Hercegovine. I premda je ovo o čemu ću pisati tema koju bi trebali znati srednjoškolci pa i osnovnoškolci, emisija tzv. Federalne televizije „Odgovorite ljudima“ pokazala je ono što Bošnjaci-muslimani nastoje od 1990.

Ukratko, Azra Zornić, poznata po tužbi protiv BiH u Strasbourgu, pokušala je sudionika te emisije, mladog i očito veoma obrazovanog Hrvata kojemu ni u čem nije mogla parirati, Martina Mikulića uvjeriti da on nije Hrvat nego bosanac i hercegovac.

Što zapravo pokušava Zornićka i svi drugi „zornići“? „Hrvati žive u Hrvatskoj a vi ste ovdje po nacionalnosti bosanac i hercegovac. Pokušaj da su u BiH Hrvati, a ne bosanci i hercegovci je agresija Zagreba na BiH“, i kakve sve gluposti nije iznosila Azra Zornić u toj emisiji. Ona i ostali „zornići“ bez ikakve sumnje tako misle i za Srbe u BiH. Onomu tko ne zna podijeliti dva razlomka iluzorno je pojašnjavati integralni račun, pa tako se ne bi trebalo osvrtati na ove gluposti koje je gospođa Zornić iznosila u toj emisiji. No, to bi tako bilo kada ona i ostali „zornići“ istinski ne bi znali ništa o tome, međutim..

„Zornići“ znaju što bi im odgovorio, recimo Bošnjak Musliman iz Hercegovine da ga nazovu bosancem, isto što i Srbin i Hrvat iz Hercegovine, u najblažem slučaju rekli bi joj – gonite se s tim vašim glupostima, ili što bi joj odgovrio Srbin koji živi u Hrvatskoj da mu kaže kako je on Hrvat jer živi u Hrvatskoj, a ne Srbin. No, „zornići“ sa ovom bošnjačkom-muslimanskom mantrom žele majorizirati Hrvate i Srbe, žele kazati da u BiH ne postoji hrvatski ni srpski jezik, zapravo žele napraviti SAMO NJIHOVU Bosnu (i Hercegovinu)! Zornićki i ostalim „zornićima“ ne vrijedi pojašnjavati da ona, ako se rodi u Kini nije Kineskinja, niti ako se rodi u Africi nije crnkinja. Da ima Bošnjaka-muslimana koji znaju što je osnovni cilj ove mantre potvrdio je, u toj emisiji, gospodin Šehić, kazavši kako su to ekspanzionistički ciljevi neke velikopolitike, nije izravno htio reći, velikobošnjačke-muslimanske politike, ali se to jasno razumjelo. To što je i sud u Strasbourgu gospođi Azri Zornić, u presudi, jasno rekao da ne postoji nacionalnost bosanac i hercegovac ona jednostavno ne želi čuti.

I sada dolazimo do toga da su Schmidtovim nametanjem Izmjena izbornoga zakona najviše oštećeni Hrvati. Priču voditeljice, Zornićke, pa i Fincija, da je Sejdo Komšić legitimni predstavnik Hrvata još jednom je razobličio gospodin Mikulić napomenuvši da je u Kalesiji, u kojoj žive dva ili tri Hrvata, Sejdo Komšić dobio šest tisuća glasova. Nažalost, Hrvati koji su najviše oštećeni ovim nametanjem, realno nemaju snege oduprijeti se tome jer ih taj, kako kaže Azra Zornić, „agresorski Zagreb“ ne podržava, izuzev Milanovića, koji razumije situaciju u BiH. Naravno, njegovu izjavu da su Amerikanci neprijateljski nastrojeni prema Hrvatima u BiH odmah su osudili iz američkog veleposlanstva. I kad smo već kod nametnutih izmjena treba jasno kazati da ni Hrvati ni Srbi izrijekom nisu protiv tehničkih poboljšanja, ali jesu protiv toga da im stranac nameće odluke i način njihova ponašanja. Ovdje je potrebno reći još riječ dvije o krajnje licemjernoj politici Bošnjaka-muslimana. Naime, gospođa Zornić je svojevremeno,  na svom twitwru, Schmidta nazvala podlim gadom i najvećim uzročnikom mogućeg rata u BiH, a danas njegovo nametanje slavi kao najveće dostignuće demokracije.

I da se vratim trenutnom zatišju. Srbi u BiH traže na koji način se suprotstaviti američkim sankcijama koje dotiču pojedince. Bošnjaci-muslimani nastoje opet uzburkati javnost jer, poput Denisa Zvizdića, predlažu zakone za koje i djeca znaju da ne mogu proći, a jedini cilj je kukati kod stranaca kako, eto, Srbi, a i Hrvati blokiraju rad parlamenta BiH, kako su oni protiv države, po mogućnosti tom kuknjavom izazvati američku vojnu intervenciju u BiH i tralala-trala-la.

Da će Srbi teže nego što misle postići jedinstvo u otporu prema očitoj agresiji američkog veleposlanika i Schmidta govori izjava Igora Crnadka da je Dodik postao ogroman teret za Republiku Srpsku, da je manipulator  i kukavica, da se ponaša kao neka curica ili preplašeni miš. Nadalje, tvrdnja Igora Crnadka da se lokalni izbori ne će provesti po Izbornom zakonu Republike Srpske, te da je, Dodik, zapravo, sve dogovorio sa strancima, govori u prilog ove moje ocjene. Ne ću se miješati Srbima u njihovu politiku, ali se postavlja jedno logično pitanje – misli li to gospodin Crnadak da bi on bio bolja opcija za Republiku Srpsku? Ili je Crnadak Hrvat pa u sebi ima podaničku crtu?

Kako god bilo, ovo primirje će potrajati do dana kada Republika Srpska donese svoj izborni zakon, ili do dana kada se Amerika odluči riješiti njihovog novog Sadama Huseina!

Draga naša – Jadna naša, Žepče, 03. travnja 2024.           Anto Marinčić                               

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *