Press ESC to close

Anto Marinčić: Novi vođa?

            Što znači novo interviniranje Schmidta u Izborni zakon? Njegova odluka da mandat članovima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) traje do 2027. kazuje da EU sasvim sigurno ne kani početi razgovore oko prijema BiH u EU, niti oko  jednog poglavlja, do 2027. Da je ovo točno potvrdila je i Tineke Strik, jer je kazala kako BiH mora ispuniti svih onih 14. uvjeta, a znaju svi u EU da ih ne će ispuniti ni do 2037. Ovim je Strik potvrdila moju ocjenu da je BiH de jure dobila otvaranje pregovora, ali da de facto nije. Primarni razlog novog Schmidtova  interveniranja u Izborni zakon je taj što mu je netko, najvjerojatnije od Bošnjaka-muslimana iz BiH, sugerirao da bi ova aktualna vlast mogla smijeniti SIP-o. Budući da mu nitko od tih suflera nije napomenuo, a što ako netko od članova tog SIP-a umre u međuvremenu, predlažem mu javno da po treći put intervenira u taj zakon, dodajući kako u slučaju smrti nekog člana SIP-a on, kao vrhovni tumač Daytona, ima pravo odrediti novog člana povjerenstva.  Također mu predlažem da intervenira u kazneni zakon BiH i tamo doda još jednu odredbu koja bi glasila – U slučaju da Sud BiH ne osudi Dodika zbog nepoštivanja njegovog zakona on sebi zadržava pravo osuditi Dodika na najmanje dvostruku doživotnu kaznu.

            A sada ću si dati za pravo sugerirati nešto i Srbima, premda je Dodik na tragu ovoga što ću predložiti. Dakle, ako bi Srbi bili složni pa svi do jednoga podnijeli ostavke na mjesta u općinskim izbornim povjerenstvima, jasno je da im u tom slučaju ništa ne može ni Schmidt, ni EU, niti Amerika. Hoće li Srbi, članovi SIP-a BiH, kao i članovi općinskih povjerenstava ispoštovati odluku NSRS ili će, kako pišu Bošnjaci-muslimani, odbiti poziv NSRS, ostaje da se vidi. Od toga kako će onu narodnu samo sloga Srbina spašava ispoštovati sami Srbi, u njenom pravom značenju ili će tu izreku shvatiti podsmješljivo, zapravo zavisi sav uspjeh u borbi za Republiku Srpsku. Sudeći po izjavama nekih političara iz srpskog naroda, teško.

            Elmedin Konaković, koji se, kako već odavno pišem pokušava nametnuti kao novi vođa Bošnjaka-muslimana, otišao je korak dalje te je sazvao skup Bošnjaka iz regije, što kazuje kako mu je malo da titulu bošnjačkog-muslimanskog vođe preuzme od Bakira Izetbegovića u BiH, nego želi biti vođa u cijeloj regiji. No, što se krije iza priče o indentitetskim pitanjima, pitanju jezika, religije, kulture, tradicije, obrazovanja i posebno zajedničkog političkog djelovanja parlamentaraca? Prvo na što treba obratiti pozornost je njegova izjava kako su sve to dogovorili na iftaru u Podgorici i na iftaru u Zagrebu! Drugo, kakve su to ambicije Konakovića i jesu li to ambicije iz njegove glave ili mu je netko predložio, možda čak i zapovjedio da to organizira? Otkud sad da se sastaju vođe Bošnjaka iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makednije, Kosova i Hrvatske i to na iftaru? Koliko je točna izjava Elmedina Konakovića da je zabranjeno razmišljati o takvom, sveopćem sastanku Bošnjaka-muslimana? Mnogo pitanja na koja će se odgovori znati uskoro. Ono što bi se moglo na prvu zaključiti jest da je sazivanje tog skupa odgovor na „uskršnji sabor Srba“. Međutim, bilo bi prenaivno povjerovati u to. Prije će biti da se iza ovog najavljenog skupa krije nakana ostvarenja velikobošnjačkog-muslimanskog projekta, stvaranja neke velike države Bošnjaka-muslimana koja bi obuhvatila sve navedene teritorije. Ako bi to bila ideja mora se reći da je suluda, nemoguća, i da bi samo pokušaj nečega takvoga ovdje izazvao more krvi.

            Na mnoga od tih pitanja možemo samo pretpostaviti odgovore, no možemo biti sigurni kako su neki od Bošnjaka-muslimana već odbili dolazak na taj skup. Dakle, Bakir Izetbegović je jasno to odbio, kao i njegovi poslušnici iz Stranke za BiH. Zašto je Izetbegović odbio taj sastanak? Jedan od razloga je više nego jasan, ne želi Konakoviću priznati lidersku pozciju, drugi, manje vjerojatan imajući u vidu njegove intelektualne kapacitete, ali je ipak moguće da je shvatio tko stoji iza tog skupa. Za ovo što ću reće, nemam dokaza i to posebno podcrtavam, ali ne bi me iznenadilo da iza toga stoje „veliki“ prijatelji Bošnjaka-muslimana, Amerikanci. Ako znamo, a valjda znamo, da iza svih ratova u svijetu, od Vijetnama do onoga na Bliskom istoku, do zadnjega u Ukrajini, uglavnom stoje Amerikanci, nije anakrono pretpostaviti da Amerikanci žele novi rat na ovim prostorima. Zašto se takvo što može pretpostaviti? Pitanje Kosova još uvijek nije riješeno, niti će biti. Dalje, pitanje ulaska BiH u EU još uvijek nije riješeno, niti će u dogledno vrijeme biti, pitanje ulaska BiH u NATO još uvijek nije riješeno i Boga pitaj hoće li kada biti.  Rat u Ukrajini,  najvjerojatnije ne će biti završen onako kako su Amerikanci planirali. Uskoro će izbori u Americi i postoji velika vjerojatnost da će Trump pobijediti. Doduše, postoji jedna mala mogućnost, da Schmidt nametne Izmjene izbornoga zakona u Americi pa da tako i na ovim izborima pokradu Trumpa. Budući da je rješavanje svih navedenih pitanja na dugu štapu, velika je mogućnost da su se Ameri odlučili ovaj Gordijski čvor riješiti kao Aleksandar Makedonski, mačem. Legenda kaže da je u frigijskom gradu Gordiji, čitaj na Balkanu, postojao vrlo zapetljan čvor, a vjerovalo se da će onaj tko ga raspetlja zavladati svijetom. Budući da su Ameri, dolaskom na Kosovo, daytonskim sporazumom za BiH, pokušavali naći kraj užeta, koji bi povukli i tako raspetljali čvor i nisu uspjeli, vjerojatno taj čvor žele razriješiti onako kako je i Aleksandar Makedonski, mačem.

             Budući da je na ovim prostorima oduvijek bilo puno onih koji žele biti vođe smislili su plan, koji istina, još uvijek vagaju. Za sada će pričekati, vidjeti što i kako će se događati na tom saboru koji je sazvao Konaković, ocijenit će je li on taj budući lider koji može ispuniti njihove zahtjeve, pa se onda odlučiti za daljnje korake. Ono što je, bar Hrvatima na ovim prostorima, jako dobro poznato jest da su nam smjenivali vođe, (primjer Jelavića) pokušali nametnuti Križanovića, Komšića, sad će raditi na smjeni Čovića.

Ali, najbolji odgovor glede ovoga sabora koji je sazvao Konaković bit će, hoće li za taj sabor svoj blagoslov dati reis Mustafa Kavazović.  Ne da li Kavazović svoj blagoslov ništa od liderstva Konakovića ma koliko to Amerikanci željeli.

Svim muslimanima u Dragoj našoj sretan Bajram!

Draga naša – Jadna naša, Žepče, 10. travnja 2024.          Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *