Press ESC to close

Anto Marinčić: Novi vjetrovi?

      U Americi su aktualna suđenja  Donaldu Trumpu, za niz nekih (ne)djela koja predviđaju velike zatvorske kazne. Jer, sadašnji režim na vlasti u Americi nikako ne želi dopustiti njegovu pobjedu na predstojećim izborima za predsjednika Amerike. Meni osobno najfascinantnije su one optužbe nekih strleta, glumica koje su se nakon tridesetak godina sjetile da ih je Trump silovao! Čestitam im na tome što su se ipak uspjele sjetiti tih događaja od prije trideset godina. No, bio netko pristaša Trumpa ili ne mora se kazati kako je on u svom predsjedničkom mandatu napravio velike, neoprostive greške. Čujte vi to, on odlučio povući američku vojsku iz nekoliko država u kojima je Amerika imala svoje interese?! A mi, Amerika, imali smo tolike zarade od ratova, pardon, od spriječavanja ratova po Afganistanu i drugim državama svijeta. Većina naših predsjednika je u vrijeme svog mandata negdje po svijetu započinjala ratove, biznis, a on se našao povlačiti vojsku iz tih zemalja! E, nećeš ga Donalde Trumpe, ma koliko novca imao, ma kakve ideje imao, spriječit ćemo mi tebe na vrijeme. Kakvo je to njegovo rješenje u kojemu spominje da bi veoma brzo zaustavio rat u Ukrajini?

Treba imati na umu da bi moglo doći do geopolitičkih promjena, a u tom slučaju nije jasno kako bi, ako ipak ipak pobijedi na američkim izborima, Trump reagirao na pokušaj otcjepljenja Republike Srpske. Zbog mnogo toga bilo bi jako dobro preduprijediti taj eventualni scenarij.

Mađunaroda krizna skupina (ICG) godinama modelira stajališta koja koriste međunarodnoj upravi u Bosni i Hercegovini, i vjerojatno zbog uvjerenja kako će doći do geopolitičkih promjena, možda i uvjerenja da će Trump pobijediti, predlaže da međunarodni akteri, EU i Amerika započnu sa demontiranjem Ureda Visokog predstavnika!!! Istovremeno predlažu i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, predlažu izmjene Izbornoga zakona!

Tko bi rekao da onaj Dodik ima utjecaja i na tu međunarodnu skupinu?

Predlažu da se Schmidtu oduzmu Bonnske ovlasti! Ma ljudi moji je li to moguće – što bi uzviknuo pokojni sportski komentator Mladen Delić! Tvrde da je posljednnu krizu u Bosni i Hercegovini izazvalo nametanje Schmidtovih odluka glede Izbornoga zakona. Svoj prijedlog nazvali su „Pomažući očuvati BiH zajedno“. Navode, iako SAD vide Dodika kao glavnu prijetnju suverenitetu Bosne i Hercegovine, a Visokog predstavnika kao najmoćnije oružje za Dodikovo obuzdavanje, bilo bi dobro malo uvjeravanja Washingtona da skupa sa Bruxellesom rade na demontiranju Ureda Visokog predstavnika. Dalje, izražavaju bojazan da bi sukob između Dodika i Schmidta mogao eskalirati, pobjeći izvan kontrole, što bi samoj Europi stvorilo probleme. Nadalje, iznose svoje mišljenje kako ovlasti Visokog predstavnika u ovom trenutku više nisu jamstvo za  zaustavljanje Dodika i da bi nedjelovanje prema njihovim prijedlozima moglo ubrzati procese glede otcjepljenja Republike Srpske. Također  predlažu da preko Vijeća i Kvinte Bruxselles inzistira na tome da Schmidt za bilo kakvu svoju buduću odluku mora imati konsezus, i  da bi takvo sredstvo, uz konsenzus, bilo krajnje sredstvo, a da bi se izbjegla nepopravljiva šteta. Protiv su „zatezanja konpca“ jer misle da to ne može deeskalirati današnju krizu. Traže domaći dogovor oko izmjene Izbornoga zakona, kojima bi se i neke Schmdtove izmjene stavile izvan snage! Čak navode i imena država koje bi trebale iskoristiti svoj utjecaj na Visokog predstavnika, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, kako bi ga obeshrabrile u daljnem nametanju njegovih izvanrednih ovlasti jer bi to Republiku Srpsku gurnulo dalje na put otcjepljenja! Istina predlažu i da se Dodik „pritisne“ te odustane od donošenja Izbornog zakona Reublike Srpske. U svojoj raščlambi idu dalje pa kažu kako bi Dodikove prijetnje o otcjepljenju mogle naići na plodno tlo, pogotovu ako bi u Americi pobijedio Trump čija admnistracija ima značajne veze s Beogradom!

Znaju li za ovo Bošnjaci-muslimani? Zna li „Trojka“ na čelu s Konakovićem i jesu li uopće pročitali ovaj „papir“ pod nazivom „Pomažući očuvati BiH zajedno“? Kada sam poodavno pisao da je plan Amerike eliminirati iz vlasti radikalnu SDA, na već prošlim parlamentarnim izborima, kada sam pisao da je na sljedećim izborima na redu eliminiranje SNSD-a, a na onim koji potom dolaze eliminirati i HDZ, mnogi su, blago, rekli da „lupam“. Bakir Izetbegović se uvjerio u istinitost moga pisanja, vidjet ćemo kada će se ostali uvjeriti.

Možda im u prihvaćanju ovoga što pišem pomogne pobjeda desnice na europskim izborima.

Kako god bilo, sve ja očitije da u međunarodnoj politici pušu neki novi vjetrovi.

Draga naša, Žepče, 12. lipnja 2024.                                    Anto Marinčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *