Press ESC to close

Američki sud odbio žalbu El Čapa

Američki sud odbio je žalbu meksičkog narko-bosa Hoakina Gusmana El Čapa, koji je podnio “habeas corpus” molbu, odnosno građansku parnicu koja se koristi za procjenu da li je zatvor zakonito određen, pri čemu je zatražio pravno zastupanje.

– Ovo je možda najozloglašenije krivično gonjenje decenije i optužbe za koje je osuđen mogle su rezultirati smrtnom kaznom, da nije bilo uslova pri njegovom izručenju – rekao je sudija Brajan Kogan, kako se navodi u odluci kojom se apel odbija.

U presudi se odbacuju argumenti prema kojima Gusmanova odbrana nije učinila dovoljno da istraži nagodbu o priznanju krivice i citira zapečaćene dokaze, sugerišući da Gusman još kontroliše milijarde dolara imovine, čak i ako nisu na njegovo ime, prenosi Rojters.

Kogan, koji je predsjedavao i El Čapovom suđenju 2019. godine, odbio je zahtev za novo pravno zastupanje, rekavši da je Gusman već imao pomoć od Marijel Kolon Miro, advokatice koja ga je zastupala posljednjih godina, zajedno s njegovom suprugom.

Gusman, koji je godinama predvodio kartel Sinaloa, smatra se odgovornim za smrt hiljada ljudi u Meksiku, gdje je i dva puta pobjegao iz zatvora s najvišim nivoom nadzora.

Deportovan je u Sjedinjenje Države 2017. i dve godine kasnije osuđen je za krivično djelo trgovine drogom, podsjeća Rojters. Sinaloa je i dalje jedan od najmoćnijih narko kartela u Meksiku i trenutno ga predvode četvorica Gusmanovih sinova, od kojih je jedan takođe izručen Sjedninjenim Državama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *