Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Izrael koristi sva savremena sredstva ratovanja, uključujući prijetnje bacanjem atomskih bombi na žene, djecu i starce, dok zapadne zemlje oklijevaju da upotrebe i izraz “prekid vatre”, ocijenjujući da je evropske lidere ”zahvatila sramota zbog Holokausta”.

“Sramota zbog Holokausta zahvatila je evropske lidere. Ne samo zvaničnici, već i zapadni intelektualci, novinarske organizacije i organizacije za ljudska prava nastoje da opravdaju Izrael.

Izraelska administracija takođe koristi Holokaust kao štit za napade koji predstavljaju genocid protiv Palestinaca”, rekao je Erdogan nakon sednice Vlade, prenosi agencija Anadolija.

On je upozorio da Izrael pokušava da slomi otpornost stanovnika Gaze namernim bombardovanjem bolnica u opkoljenoj enklavi. “Izraelu i njegovim pristalicama koje koriste sva moderna ratna sredstva protiv dece, žena, staraca će se suditi u savesti čovečanstva”, rekao je turski lider i dodao da je od početka sukoba u Gazi, ta palestinska enklava “doživela zločine i okrutnost slične onima u srednjovekovnim krstaškim ratovima i Drugom svjetskom ratu”.

Erdogan je istakao da je Turska “jedina zemlja” koju Izrael ne može nazvati antisemitskom.

“Ne možete da vidite takvu mrlju srama u prošlosti Turske. Ako ne reagujemo na ono što se dešava u Gazi, nećemo moći da spriječimo da okupatorski fanatizam sutra dođe do naših zemalja”, poručio je.

On je ponovio da podržava narod Gaze koji se bori da preživi “pod nemoralnim i gnusnim” napadima Izraela i dodao da je u Egipat otpremljeno oko 800 tona humanitarne pomoći iz Turske.

Nakon što je pogođena jedina onkološka bolnica u Gazi, Erdogan je naveo da je u Tursku prebačeno ukupno 88 pacijenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *