Press ESC to close

Krv za klub

Da li će Kijev sutra doći u Kišinjev i koliku cenu je Moldavija spremna da plati za članstvo u klubu NATO zemalja?

Prozapadne vlasti Moldavije malo haju za raspoloženje naroda koji bi, u procentu preko 60 odsto, na pretpostavljenom referendumu za ulazak zemlje u Severnoatlantsku alijansu zaokružio „ne“. Istraživanje je sprovedeno pre nekoliko meseci na podsticaj predsednice Maje Sandu, koja je za časopis „Politiko“ izjavila da bi Moldavija mogla da napusti poziciju vojne neutralnosti. Klauzula u Ustavu u te svrhe mogla bi biti revidirana, pažljivo je najavila liderka, ali pre te korekcije, lebdi u vazduhu, trebalo bi rešiti rusko pitanje, i to ne samo u Pridnjestrovlju ili moldavskom parlamentu već ga prelomiti u identitetskoj mustri naroda. Proces je u toku, i u dlaku nalikuje onom koji je Ukrajinu gurnuo u stradanje epskih razmera – od zabrane ruskih medija, progona „moskovske“ Crkve do optužbi da Rusija pokušava da destabilizuje zemlju.
TA ZLA RUSIJA Da li je narod Moldavije spreman da poveruje u verziju o zloj Rusiji dok po nalogu Zapada u oblastima Pridnjestrovlja niču sveži rovovi iskopani odgovarajućom inženjerskom tehnikom? Spreman da napusti Crkvu koja duhovno rukovodi moldavskim narodom generacijama unazad? Zaboravi da su moldavski vladari i ruski kneževi bili blisko povezani, da se nekada na ovom podneblju pisalo moldavskom, ne rumunskom, ćirilicom…

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da na sve to nije spreman, ali i NATO nije raspoložen da previše osluškuje želje naroda. Uz to, kako primećuje jedan ruski analitičar, sve odviše miriše na Rumuniju, čije su teritorijalne aspiracije poverene ženi s rumunskim državljanstvom – Maji Sandu.

Ambasador Moldavije je 20. tekućeg meseca pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova RF zbog blokiranja medija na ruskom jeziku, a kao „asimetričan odgovor“ Moskva je zabranila ulazak „brojnim zvaničnicima“ republike.

Mediji su pogašeni i to uoči lokalnih izbora za gradonačelnike. Sanduova tvrdi da je to mera stajanja na put dezinformacijama koje plasiraju ruske medijske kuće. Marija Zaharova nudi realističnije tumačenje – Kišinjev bez dokaza optužuje Moskvu za mešanje u izbore, a zapravo sve se dogodilo usled niskog rejtinga kandidata iz aktuelne vlasti.

APLAUZ SA ZAPADA Ugašeni su preostali mediji koji imaju veze s Rusijom. Prethodno, po nalogu moldavske službe bezbednosti, „zbog akcija koje imaju za cilj destabilizaciju ustavnog poretka“ i „učešća u akcijama koje ugrožavaju državnost i teritorijalni integritet Moldavije i Ukrajine“, blokiran je glavni tok na ruskom jeziku – preko 20 medijskih kuća. Aplauz sa Zapada. Za pokazanu revnost Kišinjev može da očekuje podršku. Zvuči kao korektna ponuda, ali generalni sekretar NATO-a nudi širi uvid: „Tražimo od Rusije da povuče svoje trupe sa vaše teritorije. NATO je odlučio da obezbedi značajan paket koji će vam pomoći da ojačate svoju sajber odbranu i poboljšate odbrambenu sposobnost.“ Nagoveštaji da bi stvari mogle poći po zlu postoje – najava povećanja vojnog budžeta, vojne vežbe sa SAD na granici s Pridnjestrovljem i na kraju, i ne manje važno, pozivi za registraciju u sektor teritorijalne odbrane masovno stižu na adrese punoletnih Moldavaca. Ako je to uobičajen proces ažuriranja podataka, kako je požurilo da objasni tamošnje Ministarstvo odbrane, zašto se, postavlja pitanje kanal „Cargrad“, ništa slično nije dešavalo ranijih godina.

PALjENjE PRIDNjE‑
STROVLjA „Pripreme za likvidaciju Pridnjestrovlja idu punom parom. U tu svrhu biće uključena peta kolona unutar republike, diverzantsko-terorističke grupe koje su već delovale u Brjanskoj oblasti za vreme SVO“, kaže za „Cargrad“ profesor i političar Dmitrij Soin. Prvi ministar državne bezbednosti DNR, rezervni pukovnik FSB Andrej Pinčuk, takođe na kanalu „Cargrada“, izražava uverenje da će „neprijatelji zapaliti Pridnjestrovlje ako Rusija počne da se bori za Nikolajev i dalje, priđe Odesi.

Da li Zapad sprema Moldaviju za drugi front u slučaju napredovanja ruske vojske ka Odesi?

Pa šta? Žrtve su, procena je prekookeanskih stratega, ionako moldavske, a i ulazak u NATO ima svoju cenu i za ovaj region ona se, provereno, plaća u krvi.

NA POTEZU RUMUNSKA PATRIJARŠIJA Na još jedan korak do konačnog zadobijanja naklonosti Zapada ukazuje „Vašington tajms“: „Moldavska država nije sposobna da samostalno sprovodi planove za dalje zbližavanje sa Zapadom. Dakle, ona mora biti uključena u Rumuniju, a to su Maja Sandu i njena stranka.“

Da li rumunizacija može proteći bez derusifikacije i, posledično, progona pravoslavne crkve pod jurisdikcijom Moskve? Ne, lekcija savladana u Ukrajini.

Dok mitropolit kišinjevski i cele Moldavije Vladimir konstatuje da su se odnosi između vlasti i Moldavske mitropolije RPC značajno pogoršali, Maja Sandu poziva „celo društvo, uključujući Crkvu da se ujedini za dobro zemlje“. Pod čijim krovom?

Rumunskim, bez ostatka, jer, po tvrdnjama Besarabijske mitropolija Rumunske patrijaršije, hijerarhija Pravoslavne crkve Moldavije je indoktrinirana ideologijom „ruskog sveta“. Ima li veće optužbe i bolje polazne tačke za samoproglašenje jedinom kanonskom crkvom na teritoriji Moldavije. Zvanično to se i desilo 26. oktobra, nepuna dva meseca nakon što je Besarabijska mitropolija potpisala sporazum o saradnji sa Ministarstvom odbrane čija je svrha „moralno, duhovno i patriotsko vaspitanje Narodne armije i zadovoljenje duhovnih potreba vojske“.

Dodajmo i da je na Dan Republike u moldavskom parlamentu intonirana rumunska himna i kockice su sklopljene. Maja Sandu je odigrala u ime Rumunije, Rumunija po zahtevu NATO-a. Rezervni front je spreman.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *